12.06.2024.

11:46

Foto: Shutterstock

Hronika

Detalji drame u Kragujevcu: Čovek pretukao radnika Hitne pomoći

U njihovom saopštenju se navodi da se "dana 11.06.2024. godine u 12:30h dogodio incident, odnosno da je vozač sanitetskog vozila N.B. u Službi hitne medicinske pomoći u Zavodu za urgentnu medicinu Kragujevac fizički napadnut na radnom mestu, od strane člana porodice pacijenta, prilikom prevoza pacijenta iz Kragujevca u Opštu bolnicu Jagodina. Pacijent iz Kragujevca je upućen u Opštu bolnicu Jagodina. Vozač je pacijenta i pratnju – člana porodice pacijenta, uredno prevezao do nadležne zdravstvene ustanove u 11:30h.

Po završenom pregledu, prilikom preuzimanja pacijenta kako bi ga vratio do kućne adrese, vozač je verbalno i fizički napadnut, pesnicama i drvenom štakom, pri čemu je dobio više udaraca u glavu, ruke, grudi i leđa. Vozač nije pružao otpor i nije uzvratio niti verbalno, niti fizički, već je dozivao pomoć i molio napadača da prestane sa udarcima, što ovaj nije učinio. Zaposleni u Opštoj bolnici Jagodina su odgovorili na pozive upomoć, savladali napadača i pozvali policiju. Vozač je pregledan u Opštoj bolnici, gde su konstatovane povrede i nalazi se na bolovanju. Policija u Jagodini je postupila po proceduri i obavestila nadležne", navodi se u saopštenju Zavoda za urgentnu medicinu Kragujevac čiji je vozač juče napadnut pri prevozu pacijenta.

Kako je navedeno, zaposleni u Zavodu, kao i reprezentativni sindikati oštro osuđuju fizički napad i podržavaju predlog ministra zdravlja za izmenu Krivičnog zakonika i propisivanje posebnog krivičnog dela za napad na zaposlene u zdravstvenim ustanovama.

Očekuje se da će se izmene Krivičnog zakonika naći u skupštinskoj proceduri do kraja godine, što će svakako doprineti većoj sigurnosti zaposlenih na radnom mestu, kako bi bezbedno i bez ometanja obavljali svoj posao, ističe se u saopštenju Zavoda za urgentnu medicinu iz Kragujevca povodom napada na njihovog zaposlenog u toku rada.