13.06.2024.

09:57

Foto: EPA/Max Brucker

Hronika

Hrvat optužen za podmetanje požara u Austriji zbog dugova za drogu: U svojoj odbrani spomenuo i Beograd!

Naime, kako navode austrijiski mediji Hrvat je optužen pre sudom u Salcburgu, zbog sumnje da je podmetnuo požar po nalogu narko bande. 

"Sumnja se da je on 20. novembar 2021. godine, oko 3 sata posle ponoći podmetnuo požar u baru u okrugu Valser u Himelsrajhu, koji je potom potpuno izgoreo. O tome kakkav je požar bio svedoči podatak da je 90 vatrogasaca intervenisalo na terenu. Istragom j eutvrđeno da je reč o podmetnutom požaru, ali do skoro se nije moglo ni naslutiti ko je piroman" navodi austrijski portal. 

Kako mediji objašnjavaju u maju 2022. godine policija je došla do saznanja da je motiv podmetanja požara droga. 

"Svedok koji je svojevremeno bio aktivan u slovenačkoj narko-bandi otkrio je da pozadinu cele priče. On je u svom sikazu pomenu osobe koje su imale motiv da urade ovako nešto, a među njima je i osumnjičenog Hrvata, koji je uhapšen krajem decembra prošle godine u Sloveniji " objasnio je juče tužilac na sudu u Salcburgu. 

Informer

 

Prema tim novim informacijama, vođa bande čiji identitet nisu otkrili, navodno je tražio Hrvatu da zapli bar koji je vodila sestra dužnika. 

"Pretpostavlja se da je od dužnika traženo da isplati dug ali kako se to nije desilo podmetnut je požar u baru koji, inače vodi njegova sestra. Osumnjičeni Hrvat uhapšen je u decembru 2023 godine, dve godine kasnije u Sloveniji, a u februaru je prebačen u Klagenfurt gde se i sada nalazi u pritvoru" piše sutrijski "Kronen zeitung". 

Hrvat je juče saslušan na sudu je rekao da nije kriv: "Nisam to uradio. Nisam ni bio u  Salcburgu. Uopšte nisam bio ovde, nikad nisam bio u Austriji. U to vreme sam bio u bolnici u Beogradu. Bio sam tamo četiri dana zbog povrede šake.“, rekao je osumnjičeni Hrvat koji je ranije bio osuđivan u Španiji i Sloveniji. 

Sudija je potom upitao Hrvata zašto ga svedok inkriminiše.

Hrvat je naveo da njihov svedok laže: "Sve su to laži, ni ja to ne razumem. Možda želi da se spase.” Nakon saslušanja sudija je odložio juče suđenje i naložio da se dobije potvrda bolnice iz srpske bolnice u Beogradu.