13.06.2024.

16:10

Foto: Informer

Hronika

Vaterpolista ostaje u Srbiji da služi doživotni zatvor: Zaklao devojku, jer ga je ostavila!

On ostaje u Srbiji, gde će nastaviti izdržavanje kazne.

Odluka Ministarstva pravde usledila je nakon što je sud najpre usvojio molbu Dabovića, odnosno, pošto je presuda Višeg suda u Novom Sadu priznata presudom Višeg suda u Podgorici.

Međutim, Krivični zakonik Crne Gore ne propisuje kaznu doživotnog zatvora, pa je presudom podgoričkog suda Daboviću izrečena jedinstvena kazna zatvora od 40 godina.

Imajući navedeno u vidu, Ministarstvo pravde Srbije nije se saglasilo sa Dabovićevim transferom u Crnu Goru radi izdržavanja kazne:

"Pri donošenju ovakve odluke, nadležno ministarstvo cenilo je razliku u visini izrečene kazne, kao i težinu izvršenih krivičnih dela. Smatramo da se transferom osuđenog ne bi ostvarila svrha kažnjavanja u konkretnom slučaju."

Dabović je pravosnažno osuđen u avgustu 2021. i to je bila druga presuda doživotnog zatvora u Srbiji. Najpre je na ovu kaznu osuđen Ninoslav Jovanović iz Malče, poznat kao "Malčanski berberin", zbog otmice i zlostavljanja 12-godišnje devojčice iz Niša. On je preminuo u zatvoru.

Nije se pokajao

Tokom suđenja, nekadašnji vaterpolista je priznao ubistvo i detaljno ispričao šta se događalo između njega i devojke, ali nije pokazao znake kajanja.

Ovaj svirepi zločin desio se u popodnevnim časovima 26. decembra 2019., na ulici Alekse Šantića u Novom Sadu. Ubica je sačekao Dušanku ispred zgrade, pretukao je i zaklao.

Bio je u stanju smanjene uračunljivosti, usled poremećaja ličnosti i afekata besa zbog raskida desetogodišnje emotivne veze s njom, zaključilo je tada sudsko veće.