14.06.2024.

11:21

Foto: Reuters

Hronika

Podignuta optužnica protiv bande krijumčara iz BIH! Švercovali oružje iz Srbije i regiona u Francusku

Svi optuženi se terete za transport vojnog naoružanja iz zemalja regiona u Gornju Savoju u Francuskoj. 

Francuski mediji izveštavaju da je banda krijumčara oružja otkrivena nakon što je u avgustu prošle godine uhapšen muškarac u okrugu Gornja Savoja u blizini poznatih skijališta, kada je u gepeku njegovog "audija" pronađen "kalašnjikov", više okvira municije ali i ručnih bombi.

Policija ga je zaustavila u redovnoj kontroli, ali je on odbio da otvori gepek i zadržan je dok policajci nisu dobili sudski nalog, a onda su pronašli oružje, municiju i pet "kašikara".

Istragom je ubrzo utvrđeno da oružje i municija potiču sa Balkana, odnosno iz BIH, Srbije i Crne Gore i da je uhapšeni deo lanca krijumčara oružja.   

Policija je tada aktivirala praćenje i nadzor osumnjičenih i otkrila da se šverc odvija isključivo drumskim putem, a oružje se krije i tajnim bunkerima kamiona, ili u gepeku automobila, ali svaki put u malim količinama kako bi bez problema prošli proveru policije u slučaju da ih zaustavi.

Prema izvoru bliskom istrazi, oružje je nabavljano u Srbiji, Crnoj Gori ili BIH za samo 250 do 300 evra, koliko je plaćan recimo za "kalašnjikov", a u Francuskoj su ga prodavali po desetostruko većoj ceni, odnosno između 2.500 i 3.500 evra po komadu.

Istraga u ovom slučaju i pored podignute optužnice se nastavlja.

Podsetimo prošle godine u oktobru u Francuskoj je uhapšen i srpski džavljanin Branimir V. (43) zvani Braco, prijatelj Filipa Koraća, koji je bio osumnjičen za krijumčarenje kokaina, pranje novca ali i za trgovinu oružjem.

Braca koji je godinama živi u Francuskoj napravio je poslovno carstvo na Azurnoj obali, a uhapšen je nakon razbijanja skaj aplikacije, interesantno je da tužilaštvo sada nije objavilo da li je eventualno i on jedan od sada optuženih.