14.06.2024.

14:32

Foto: V. B.

Hronika

Turčin kome je sin poginuo u nesreći priznao krivicu, oslobođen je kazne: Epilog tragedije u selu kod Niša

Kako nam je potvrđeno u Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu, A.S. je sa ovom pravosudnom institucijom sklopio sporazum o priznanju krivičnog dela.

- Na osnovu sporazuma o priznanju krivičnog dela koji je potvrdio i Osnovni sud, A.S. je oglašen krivim za krivično delo teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja ali je oslobođen kazne – saopštio je Vladimir Stanojević, portparol ove pravosudne institucije.

Kako je precizirao, u ovom slučaju primenjen je član 58 Krivičnog zakonika koji previđa da „sud može osloboditi od kazne učinioca krivičnog dela učinjenog iz nehata kad posledice dela tako teško pogađaju učinioca da izricanje kazne u takvom slučaju očigledno ne bi odgovaralo svrsi kažnjavanja.

Do nesreće je došlo oko 6.25 sati ujutro nedaleko od tunela Bancarevo kada je automobil austrijskih registarskih tablica kojim je upravljao A.S. udario u kamion koji je prevozio košnice sa pčelama u kojem su se nalazila dvojica srpskih državljana. Od siline udarca, dečak koji se u trenutku nesreće nalazio na mestu suvozača, preminuo je na licu mesta. Tom prilikom povrede je zadobio i A.S. kao i njegova jedanaestogodišnja ćerka zbog čega su zbrinuti u niškom Univerzitetskom kliničkom centru. Vozač i suvozač kamiona nisu zadobili nikakve povrede.

U niškoj bolnici ustanovljeno je da A.S. i njegova ćerka imaju samo lakše povrede te su nakon dijagnostike otpušteni na kućno lečenje. Protiv turskog državljanina koji je izazvao udes niška policija je podnela krivičnu prijavu po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva ali s obzirom na to da je žrtva sin okrivljenog, tužilaštvo je bilo stava da njegovo kažnjavanje u ovom slučaju ne bi bilo svrsishodno pa je on pušten da se vrati u mesto prebivališta.

Veruje se da je nesreći kumovao umor vozača koji je sa porodicom iz Austrije gde radi, putovao u Tursku na odmor.