20.06.2024.

15:33

Foto: Printscreen

Hronika

Roditelji ubeđeni: Kosta K. je bio potpuno uračunljiv! Maloletni ubica hladnokrvno prijavio masakr

Kako je obrazložila, smatra da će to doprineti rasvetljavanju tvrdnje roditelja ubijene dece da je on bio potpuno uračunljiv i svestan posledica svog postupanja.

- I dalje ostajem pri predlogu da se ispita Kosta K., kao i da se veštacima koji će raditi njegovo veštačenje dostavi audio snimak poziva kada on prijavljuje zločin i snimak njegovog iskaza u tužilaštvu - istakla je Snežana Dunjić u ime Bojane i Daneta Dukića.

Niko ništa nije posumnjao

Navela je i da je pedagog škole Jelena Vujičić tokom saslušanja izbegavala da daje direktne odgovore, tvrdeći da stručne službe škole nisu obavljale svoj posao na način kako je to utvrđeno zakonskim okvirima.

Osim toga, predložila je da se veštači kasa u kojoj je navodno Vladimir Kecmanović držao oružje i municiju kako bi se utvrdilo da li tolika količina može da stane u tu kasu. 

Prethodno su ispitane pedagog Vujičić i psiholog Lidija Maksić koje su posvedočile da ništa neuobičajno nisu primetile u Kostinom ponašanju, navodeći da je bio dobar đak i da se lepo ponašao u školi. 

- Ne sećam se Koste, jer nikada nisam lično razgovarala sa njim, ali sam opservirala odeljenje u koje je išao. Nisam imala informaciju da je trpeo vršnjačko nasilje. Svakako bih obratila pažnju na njega da sam pre 3. maja znala da u porodici Kecmanović ima oružja, da maloletnik ide u streljanu i da je na jednoj ekskurziji spavao dva dana u fotelji obučen, umesto u krevetu - navela je pedagog. 

Upitana za Dukiće, Vujičić je rekla da ih je upoznala i da su brižni roditelji. 

Samo 12 odsto ubica ima naznake

Psiholog Lidija Maksić je, odgovarajući na pitanja punomoćnika, rekla da bi svaka porodica koja ima oružje u kući ili im se dete bavi nekim sportom koji bi mogao da bude opasan, trebalo da obavesti školu o tome kako bi stručne osobe obratile pažnju na takve učenike.

- Od 100 odsto masovnih ubica, samo 12 odsto je pokazalo neke naznake neobičnog ponašanja pre zločina, dok je svima zajedničko dostupnost oružja - naglasila je ona.

Advokat Marina Ivelja, punomoćnik porodice Kecmanović, je sa svoje strane danas predložila suočenje maloletnog ubice i pedagoga.

Kako je objasnila, predlaže njihovo suočenje u vezi sa tim da li je Kosta K. pričao sa Jelenom Vujičić kada je želeo da promeni smenu, što njegova majka Milijana navodi u mejlu koji je poslala školi, a pedagog negira. 

Sledeće ročište je zakazao za 27. septembar kada bi trebalo da bude ispitano još nekoliko svedoka iz škole.