24.06.2024.

09:08

Foto: Informer/društvene mreže

Hronika

Roditelji su krivi za zločin koje je počinilo njihovo dete: Nastavnica tužila Kecmanoviće, počinje suđenje

Naime, nastavnica smatra da su dečakovi roditelji Vladimir i Miljana Kecmanović jednim krivcima za zločin koji je počino njihov sin.

Podsetimo, nastavnica istorije Tatjana Stevanović, podnela je tužbu za naknadu nematerijalne štete parničnom odeljenju Višeg sudu u Beogradu protiv oca i majke dečaka K.K. koji je počinio zločin. Nastavnica kojoj su se lekari posle masakra borili za život, roditelje ubice koji je u vreme zločina imao 13 godina, tuži za pretrpljeni fizički bol i strah, umanjenje životne aktivnosti, kao i naruženost, kao posledicu rana koje je kobnog dana zadobila.

Informer

 

Tužba je podneta protiv roditelja dečaka jer oni ne odgovaraju za zločin koji je počinio, ali odgovaraju za štetu koju uzrokuje maloletno dete usled lošeg vaspitanja, rđavog primera ili porodičnih navika koje su mu roditelji dali. U prilog navodima tužbe koju je nastavnica podnela protiv roditelja, navodi se da je maloletnika otac vodio u streljanu i obučavao ga da puca, a da je majka to znala. 

Suđenje će početi, u 11 sati pripremnim ročištem, na kojem će obe strane u postupku izneti svoje dokazne predloge, a kada sudija odluči o tim predlozima zaključiće pripremno ročište i zakazati glavnu raspravu.

Informer

 

Ovo je peta tužba u parničnom postupku protiv roditelja maloletnog K. K, koji je 3. maja prošle godine u OŠ "Vladislav Ribnikar" ubio devet vršnjaka i čuvara te škole.

Prvu su podneli članovi porodice jedne devojčice koja je poginula tog dana, a drugu 27 članova porodica ubijenih, treću i četvrtu dvojica maloletnika koji su ranjeni tom prilikom.

U toku je za javnost zatvoren krivični postupak protiv roditelja, instruktora i vlasnika streljane u kojoj je, kako se sumnja, maloletnik vežbao pucanje.

Početkom ove godine, Vlada Republike Srbije usvojila je Odluku o posebnom javnom priznanju kojom se nastavnici istorije Osnove škole "Vladislav Ribnikar" iz Beograda Tatjani Stevanović, kao izraz podrške i poštovanja za iskazanu ličnu hrabrost prilikom ranjavanja u toku izvođenja nastave u masovnoj pucnjavi 3. maja 2023. godine, dodeljuje ovo posebno javno priznanje, saopštila je Vlada Srbije.

Informer

 

Inicijativu da se nastavnici Tatjani Stevanović dodeli ovakvo priznanje pokrenula je grupa nastavnika i učenika OŠ „Vladislav Ribnikar", za šta je prikupljeno više od 13.000 potpisa građana. S obzirom na to da je u pitanju tema za koju je javnost veoma zainteresovana, da se radi o izuzetnom jedinstvenom slučaju dodele javnog priznanja u vidu doživotnog mesečnog novčanog primanja i da je predložena mera dobila razmere koje su poprimile opšti značaj, Vlada Srbije odlučila je da prihvati tu inicijativu, koja dolazi iz sistema obrazovanja i koja je široko podržana među građanima.