25.06.2024.

14:06

Foto: POLICÍA NACIONAL ESPANA

Hronika

Podignuta optužnica za šverc 2,5 tona droge: Krijumčarili kokain iz Južne Amerike u Španiju, Belgiju, Švedsku i Australiju

Optuženi su Milovan Burić, Zoran Kovačević, Nenad Novović, Rade Vojvodić, Nedeljko Brkan i Zoran Drešić koji su tokom 2020. godine do sredine marta 2021. godine organizovali krijumčarenje više pošiljki droge.

Oni se sumnjiče za krivična dela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

- Osnovano se sumnja da su, kao pripadnici kriminalne organizacije, ostvarujući kriminalni plan, krijumčarili radi prodaje 150 kg kokaina i 59 kg metamfetamina, morskim putem, od Belgije do blizu Australije, u periodu od septembra do decembra 2020. godine - pojasnili su iz specijalnog tužilaštva.

Istom optužnicom se stavlja na teret Milovanbu Buriću i krijumčarenje 380 kg kokaina, morskim putem, preko Severnog mora do Švedske, u maju 2020. godine, a okrivljeni Burić i Zoran Kovačević su organizovali krijumčarenje 1.834 kilograma kokaina od Južne Amerike do Španije, u periodu od kraja januara do druge polovine februara 2021. godine.

- Okrivljenima MilovabnuBuriću i Nedeljku Brkanu se optuženi za krijumčarenje radi prodaje 199 kg kokaina, morskim putem, od Belgije do blizu Australije, u periodu od kraja januara do sredine marta 2021. godine - istakli su iu tužilaštva. 

Optuženi se od hapšenja nalaze u pritvoru i tužilaštvo je predložilo da im se on produži.