27.06.2024.

14:08

Foto: AP/Tanjug

Hronika

Kineze krijumčare u EU u limuzinama! Oduzimaju im pasoše i tretiraju ih kao robove

"Krijumčari su migrante predstavljali kao azijske građane, skupoceno obučene i sa malo prtljaga, koji putuju skupim automobilima. Prevozili su ih kineski državljani koji su godinama živeli u Italiji i govorili italijanski jezik", navela je policija u saopštenju, a prenosi "Gardijan".

Uhapšeno je devet navodnih članova kriminalne mreže i identifikovano 77 migranata bez dokumenata, od kojih su mnogi žene i maloletnici od 15 do 18 godina.

Slučaj je zapao za oko policiji nakon što je jedan kineski državljanin, tokom rutinske carinske kontrole, zaustavljen na granici između Italije i Slovenije. Otkriveno je da prevozi četiri Kineza bez dokumenata:

- Istraga je otkrila da postoji kontinuirani priliv neregularnih kineskih državljana koji su u malim grupama stizali u zemlje poput Srbije u koju su ušli bez viza. Potom su automobilima stizali preko Bosne, Hrvatske i Slovenije do italijanske državne granice.

Krijumčareni migranti dovozili bi se u kuću u blizini Venecije, gde bi ostali jedan ili dva dana pre nego što su ih odvodili u druge delove Italije ili druge zemlje EU, poput Francuske i Španije.