28.06.2024.

10:29

Foto: Društvene mreže

Hronika

Smenjen upravnik KPZ Padinska skela nakon smrti Stanimira: Uhapšena doktorka i čuvar, pravili se slepi na zapomaganje starca

Podsetimo, zbog smrti zatvorenika Brajkovića, upravnik KPZ Padinska skela Vladimir Bukvić, koji je ovu dužnost obavljao od 2018, smenjem je i premešten na niže radno mesto istog momenta nakon inciodenta kada je nesrećni čovek preminuo od zadobijenih povreda. 

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija saopštila je da je zbog smrti zatvorenika pokrenula disciplinske postupke protiv sedam službenika u Kazneno-popravnom zavodu u Beogradu, Padinskoj skeli, zbog sumnje da su počinili težu povredu radne dužnosti.

Naime, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu u saradnji sa Upravom za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde RS, pripadnici Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova RS uhapsili su takođe petoro zaposlenih u Kazneno-popravnom zavodu Padinska skela. 

Informer

Uhapšeni su lekarka Vesna S, kao i četovrica zatvorskih službenika, vođa smene Slađan K. zaposlen na mestu mlađeg nadzornika, kao i trojica komandira Dušan K, Stefan P. i Zoran K.

- Postoje osnovi sumnje da su ovi osumnjičeni izvršili navedeno krivično delo u periodu od 24. januara do 4. februara 2024. godine tako što su u svojstvu službenih lica, kršnjem Pravilnika o načinu obavljanja poslova u službi za obezbeđenje u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija i procedurama, propuštanjem dužnosti nadzora, očigledno nesavesno postupali u vršenju službe, iako su bili svesni da usled toga može nastupiti teža povreda prava drugog, koja je i nastupila 4. februara 2024. godine u vidu smrti prekršajnog osuđenika S.B. koji je u tom zavodu izdržavao prekršajnu kaznu - saopštilo je tužilaštvo. 

Kako su naveli, takođe, očigledno nesavesno postupanje tiče se i neevidentiranja povreda koje je zadobio S.B. u dnevnom izveštaju i neobaveštvanju nadređenih o tome.

- Svim osumnjičenim je određeno zadržavanje do 48 sati u kom roku će biti saslušani u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu. Podsećamo da je protiv trojice osumnjičenih u toku istraga zbog krivičnog dela Teško ubistvo, jer su, kako se sumnja, od polovine januara do 4. februara 2024. godine u KPZ Padinska skela zajednički izvršili krivično delo i pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju lišili života oštećenog S.B. - navedeno je u saopštenju.