Autor: Informer.rs

29.06.2024.

13:11 >> 13:57

Foto: Prntscreen

Hronika

Prva izjava ministra Dačića nakon svirepog napada na žandarma: Nesumnjivo je da se radi o terorističkom aktu, uhapšeno je nekoliko osoba!

- Kao što ste obavešteni danas oko 11 časova, žandarm je napadnut. Tamo se nalazio na redovnom obezbeđenju, sam objekat obezbeđuje žandarmerija i tu se nalazi kućica i danas je nepoznato lice, kažem nepoznato, dok tužilaštvo ne utvrdi identitet, prišlo je policajcu više puta i postavljalo pitanja. Potom se ponovo vratio, otvorio vrata kućice, imao je kesu sa sobom, izvadio je samostrel, žandarm je odmah reagovao izvadio pištolj i borio se dok nije pao. Napadač je peminuo nakon pola sata, a žandarm je preživeo i strela mu je bila u vratu. Ne bih da govorim o nekim aspektima ovog događaja, operacija je u toku, nadam se da će sve biti u redu, s obzirom na to da je mesto povrede veoma delikatno - istakao je Dačić i dodao:

- Specijalno tužilaštvo je preuzelo slučaj, iako identitet lica nije utvrđen, ali nesumnjivo je da se radi o terorističkom aktu koji je uperen i protiv države Srbije i protiv pripadnika Žandarmerije. Da li je pojedinac delovao sam ili je bila grupa... Uhapsili smo još neke ljude preventivno koji su bili u blizini policijskih objekata i gledamo da povežemo slučaj. Sumnje su neke već prisutne i indicije postoje da je reč o licima koja su poznata službama bezbednosti i reč je o vehabijskom pokretu ali to nisu potvrđene informacije. Pojačali smo sve mere zaštite bezbednosti u gradu - saopštio je Dačić.

​"Spasilo mu je život to što nije izvadio strelu"

- Lekari kažu da mu je to možda sačuvalo život što nije izvadio strelu, uspeo je u ovakvom stanju da se odbrani, pucao je u napadaca, mislili smo da će preživeti da saznamo više. Imao je i nož. Suština je da je reč o terorističkom napadu gde su povezana lica koja imaju veze sa vehabijskim pokretom - rekao je ministar,  a potom je lekar izneo u kakvom je stanju žandarm.

Informer

 

- Pacijent je životno ugrožen. Operacija je u toku. Ne možemo trenutno da damo više informacija.

Podsetimo, Dačić je izjavio ranije da je NN lice, čiji se identitet utvrđuje, danas oko 11 sati pucalo iz samostrela u pripadnika Žandarmerije koji je bio na dužnosti obezbeđenja ambasade Izraela i pogodio ga u vrat. Pripadnik Žandarmerije M.J. (1990) je u samoodbrani upotrebio oružje i savladao napadača, koji je od posledica ranjavanja preminuo.