29.06.2024.

14:31

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Hronika

Strukovno udruženje sektora bezbednosti (SUSB) u kontekstu politike i bezbednosti

Možda bismo ovom prilikom, na način da bude lako shvatljivo širokoj populaciji i zbog razumevanja naše ideje, mogli da kažemo da je bezbednost stanje jednog društva u kojem se isto to društvo generalno oseća sigurno i zaštićeno, a da to obezbeđuje država kroz visoko profesionalizovane službe bezbednosti, druge kvalitetne činioce u sektoru bezbednosti i zakonska rešenja, kao i civilno društvo.

Kako to može da se zaključi iz gore navedene proizvoljne definicije, ideja SUSB-a jeste u suštini podrška bezbednosnom sektoru odnosno državi i celokupnom sistemu bezbednosti da na maksimalno profesionalan i stručan način doprinese što bezbednijem društvu, pa tako i državi, a kroz razne stručne i profesionalne aktivnosti za koje nam je imperativ da budu apolitičke i etički ispravne, naravno uz maksimalnu političku svesnost i odgovornost.

U kom smislu mislim da su naše aktivnosti „apolitičke i etički ispravne, naravno uz maksimalnu političku svesnost i odgovornost“? Politička svesnost i odgovornost je, između ostalog, i naša svesnost i poznavanje političkih izazova koji oblikuju politiku koju vodi Vlada, a za koju je dobila demokratsko pravo od strane većine građana na Ustavom i zakonima uređen način – posredno i neposredno, i odgovornost da to poštujemo.

Mi, kao profesionalci i stručnjaci na polju bezbednosti, moramo da se rukovodimo čistim profesionalizmom i stručnošću, nezavisno od bilo kakvih dnevno-političkih događaja ili političkih opcija i da sarađujemo sa državom i društvom u cilju postizanja opšteg cilja svih nas, a to je bezbednost.

Naš cilj, niti ideja, pa tako ni aktivnosti, nikako nisu i ne smeju da budu opredeljene za bilo koju političku opciju ili aktivnost, pa tako ni da deluje. Time se već bavi veliki broj drugih političkih organizacija, udruženja, stranaka i drugih NVO, pri čemu mi nismo nikako jedni od njih!

Naravno, za svaku temu u bezbednosti koja se politizuje, pokušava da se zloupotrebi ili kritikuje, naša profesionalna i etička obaveza je da se uključimo i komentarišemo na opštem nivou tj. na stručan i profesionalan način – stručnim komentarisanjem ili stručnom analizom, kojima samu temu izdvajamo iz takve političke zamke (misli se na političku zloupotrebu za obračun sa političkim neistomišljenicima) i obrađujemo samo problematiku koja se tiče bezbednosti.

Naše Udruženje (kao i prostor našeg veb-sajta) je uvek otvoreno za svaki vid saradnje, sa svakim ko poštuje naše ciljeve i ideje, apolitički i korektno. Nama je jasno da neke teme ne mogu da se ne dotaknu politike, ali politike u smislu analize kojom ukazujemo na potrebu postupanja i delovanja koja obezbeđuje što veću bezbednost ili razjašnjavanje nekih međunarodno-političkih dešavanja i uticaja na niže nivoe međunarodnog društva. Time se faktički pomaže shvatanje i reagovanje u datim okolnostima, sa napomenom na profesionalnu korektnost, stručnu argumentovanost i političku nepristarasnost.

Informer

Takođe, imam obavezu da zbog poznavanja načina na koji se površno gleda na konkretno komentarisanje u pozitivnom i pohvalnom smislu, ili pak konstruktivno kritičkom smislu, kao i neko konkretno rešenje ili akciju bilo kog državnog činioca, a po pitanju bezbednosti (predsednik države, premijer, ministar unutrašnjih poslova ili odbrane, lokalne samouprave…), ne znači privrženost bilo kojoj političkoj opciji – bilo vladajućoj, koja je legitimno izabrana da vodi državu, bilo onoj koja to poverenje građana nije dobilo, već prosto i jednostvano objektivna pohvala ili konstruktivna kritika koja se objektivno zaslužuje u tom konkretnom slučaju.

Naše Udruženje ne poznaje bio kakvu diskriminaciju ili određenost – političku, etičku, versku, rodnu ili bilo kakvu drugu. Za nas su svi isti dokle god se rukovode profesionalizom, stručnošću, pridržavaju zakona, pravila i akata Udruženja i imaju osnovnu političku svest i odgovornost o kojima sam ukratko ovde pisao.

U tom smislu vas pozdravljam, našom ličnom kovanicom, koja nije imala za inspiraciju bilo kakvu političku opciju, čak je i nastala mnogo ranije u odnosu na jednu sličnu koja je iskorišćena mnogo kasnije u politici, a to je – „ Znanjem i iskustvom za društvo slobodno od straha“, i našom zvaničnom parolom iz koje je ista prozašla – „SCIENTIA ET EXPERIENTIA“.