02.07.2024.

21:30

Foto: Foto: Informer, MUP Srbije

Hronika

Hteo da bude sultan sa Kosmaja! Imenjak ubijenog teroriste pokorio Jerusalim, a on krenuo na Izraelce!

Promenom imena u Salahudin, Miloš je obrisao svoje slavne pretke sa Kosmaja i uzeo je arapske.

Kao sunitski musliman kurdskog porekla, imenjak nekadašnjeg pravoslavca sa Kosmaja Salahudin je predvodio muslimanski otpor evropskim krstašima u Levanteu. Na vrhuncu svoje moći, njegov sultanat je obuhvatao Egipat, Siriju, Mesopotamiju, Hidžaz, Jemen i druge delove severne Afrike. Poznat je i po osvajanju Jerusalima 1187. godine. 

Informer

Miloš sa suprugom Besom, Albankom iz Plava

Salah ad-Din Jusuf ibn Ejub, u islamskom svetu poznatiji kao Salahudin, a u zapadnom kao Saladin, cenjen je među Arapima koliko i Miloš Obrenović u Srbiji.

Ime Salahudin je arapskog porekla i sastoji se od dva dela: "salah" što znači "pravda", "ispravnost" ili "dobrota", i "din" što znači "vera" ili "religija". Zajedno, ime Salahudin može se prevesti kao "pravednost vere" ili "ispravnost religije". Ime nosi konotaciju moralne i etničke pravednosti u okviru verovanja ili religijske pobožnosti.

Ni po srpskim izvornim, ali ni po arapskim preuzetim korenima, Miloš (Salahudin) Žujović ne bi trebalo da bude terorista, niti čovek koji će napasti žandarma koji je časno obavljao svoju dužnost obezbeđenja Ambasade Izraela na Dedinju. Očigledno, pod ideologijom vehabista, i ime je okrenuo u za njega, ekstremno, poželjan pravac, piše 24sedam.

Vehabija je u subotu oko 11 sati prvo prišao žandarmu Milošu Jevremoviću (34) i postavio mu nekoliko pitanja, o muzeju na Dedinju, verovatno da bi ga opustio. Vratio se potom i ispalio u njega strelu iz samostrela. Iako teško ranjen, policajac je uzvratio vatrom, pogodio napadača koji je izdahnuo 20 metara od kućice obezbeđenja.