03.07.2024.

11:57

Foto: Shutterstock/društvene mreže/Informer

Hronika

Reči oca Katarine Martinović lede krv u žilama: Grlio sam je, imala je 15 prostrelnih rana

Katarinin otac je na svedočenju ispričao potresne detalje s identifikacije.

Prilikom identifikacije video sam najstrašniji prizor u životu, grlio sam dete, krv joj izlazi na usta, preko 15 prostrelnih rana. Ne mogu da se pomirim s tim da neko čije dete to uradi nije odgovoran za to. Masakrirano jedno ljudsko biće, ne jedno, nego 10 - svedočio je Zoran Martinović otac Katarine Martinović, koja je bila balerina.

On je istakao odgovornost škole i društva za masakr u školi, rekavši da dolazi do upornog menjanja teza.

Informer

Od škole koja je nastavila da radi kao da se ništa nije dogodilo, pa preko izveštavanja o 3. maju i posledicama. Mi smo s Katarinom proveli sve vreme u tom smislu da je naučimo da treba da živi u boljem svetu. Išla je u dve škole. "Ribnikar" nam je bio tema kad bi bila u pitanju neka nepravda jer nekoj deci su roditelji popravljali ocene i vršili urgencije. Vladimir Kecmanović je živeo u kući sa 2.500 metaka i bilo je logično da neko jednog dana uzmete te metke - rekao je Katarinin otac, dodajući da je Kosta K. trebalo da ode u Gazu ili negde gde se, nažalost, ratuje, a ne da se u školi igra rata.

Istakao je da za njegovom ćerkom pati mnogo ljudi, da ga sa empatijom zagrli prodavačica u obližnojoj radnji i da sada odlazi u kafić u kojem prave Katinu omiljenu toplu čokoladu.

Podsetimo, Kosta K., učenik OŠ ''Vladislav Ribnikar'', 3. maja usmrtio je devetoro svojih vršnjaka i čuvara škole. On je tog jutra, s namerom da izvrši masakr, zakasnio u školu i na čas istorije, a onda s dva očeva pištolja i punim rancem Molotovljevih koktela ušao na ulazna vrata škole i zapucao. Usmrtio je najpre čuvara i dve devojčice koje su dežurale, a onda ušao u kabinet za istoriju, u kom je njegovo odeljenje imalo čas, i ispalio rafal. Tom prilikom je usmrtio još šestoro vršnjaka, dok je još troje i nastavicu istorije teško ranio. Dvanaest dana kasnije, još jedna devojčica je, nažalost, podlegla povredama.

U krvavom piru Koste K. nedužne živote su izgubili Dragan Vlahović, čuvar škole, Mara Anđelković, Andrija Čikić, Ana Božović, Adriana Dukić, Katarina Martinović, Bojana Asović, Angelina Aćimović, Ema Kobiljski i Sofija Negić.

Dečak-ubica se od 3. maja nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu, dok je njegov otac Vladimir Kecmanović u pritvoru i protiv njega, ali i Kostine majke Miljane Kecmanović se vode parnični i krivični postupak, koje su pokrenuli roditelji ubijene dece.