04.07.2024.

14:25

Foto: Informer

Hronika

Ubili "radovca" njegovim pištoljem! Novo suđenje braći Rakočević sa Banjice

Presuda je ukinuta i njegovom bratu Urošu Rakočeviću (28), osuđenom na četiri godine i dva meseca za nedozvoljeno nošenje oružja i nanošenje teških povreda, dok je najstariji brat Radovan Rakočević (41) oslobođen od optužbe da je pomagao u ubistvu i njemu se neće ponovo suditi. 

"Osnovano se izjavljenim žalbama ukazuje da je prvostepena presuda zahvaćena bitnim povredama odredaba krivičnog postupka, jer je izreka presude nerazumljiva, a razlozi protivrečni izreci, pri čemu u obrazloženju presude nisu dati dovoljno jasni razlozi o činjenicama koje su predmet dokazivanja. Sve to je dovelo do pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, zbog čega se pravilnost i zakonitost prvostepene presude, za sada, ne mogu ispitati", navodi Apelacioni sud u obrazloženju odluke.  

Prema optužnici, braća Rakočević su 5. septembra 2020. na Banjici "škodom" i maskirani preprečili "folksvagen polo", u kojem su se nalazi Lepojević, Aleksa Đ. i Ivan N., nakon čega su dotrčali sa hirurškim maskama i kačketima do automobila.

Petar je optužen da je prvo pištoljem udario Aleksu, koji je sedeo na vozačevom mestu, naredio Lepojeviću da izađe iz auta i potom ga usmrtio hicem u glavu. Tužilaštvo je tvrdilo da je najmlađi brat Uroš ispalio dva hica i tom prilikom teško ranio Aleksu Đ. u nogu.

Petar je priznao na početku suđenja da je ubio Lepojevića i to njegovim pištoljem. Pravdao se, međutim, da to nije bilo namerno, već da je pištolj sam opalio kad je "Filipa u samoodbrani njime udario u glavu".

Osveta zbog ubadanja nožem?

Plačnim glasom je kazao da je neposredno pre ubistva sedeo u kolima na parkingu, zajedno sa braćom Radovanom i Urošem, kada je naišlo vozilo koje se zaustavilo ispred njih i preprečilo im put:

- Izašao sam iz auta kako bih zamolio vozača da se pomeri. Nisam znao ko je unutra. Odjednom je Filip izašao sa zadnjeg sedišta tog vozila, rukom krenuo ka svom pojasu, izvadio pištolj i uperio ga ka meni. Rukom sam mu izbio oružje koje je palo na zemlju. Sagnuo sam se da uzmem pištolj, a on me šutnuo. Tad sam ga udario pištoljem po glavi, on mene pesnicom u stomak. Ponovo sam ga udario u glavu pištoljem, koji je opalio, i tada je Filip pao na zemlju.

Spekulisalo se da je ovaj obračun bio osveta, jer je nedelju dana ranije u jednom banjičkom kafiću Filip navodno nožem ranio Petra i Uroša. Svi akteri krvavog pira su, inače, bili vatreni navijači FK "Rad".