06.07.2024.

17:17

Foto: Wikimedia/ArchDan

Hronika

Ovo je uhapšeni bivši državni sekretar! I dalje je redovni profesor na Pravnom fakultetu

Rođen je u Nišu 1967. godine, a 1991. je diplomirao na Pravnom fakultetu u rodnom gradu. Kako piše na sajtu tog fakulteta, Ranđelović je i redovni profesor na katedri za pravnoistorijske nauke.

Od 2007. do 2012. bio je narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije, a 2012. i odbornik u Skupštini Grada Niša, dok je 2016. bio pomoćnik gradonačelnika Niša za visoko obrazovanje.

U 2020. je postao državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

- Državni sekretar je bio do pre dva meseca kada je formirana nova Vlada. Krivično delo za koje se sumnjiči vršio je, kako je saopštilo tužilaštvo, dok je bio na funkciji - kaže izvor Kurira.

Kako smo ranije objavili, Tužilaštvo za organizovani kriminal je u saradnji sa BIA i SBPOK, posle višemesečne predistražne aktivnosti, uhapsilo osam osoba osumnjičenih za korupciju i zloupotrebu službenog položaja.

Ranđeloviću se na teret stavlja da je u pet navrata trgovao uticajem.

- Osumnjičeni N. R. je od osumnjičenog M. V. zahtevao i dobio u više navrata poklon, i to novac u iznosu ne manjem od 24.000 evra, u periodu od 1. decembra 2023. do 6. jula ove godine - navodi se u saopštenju Tužilaštva za organizovani kriminal.

O hapšenju se ranije danas oglasio i Ivica Dačić, potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova:

- Uhapšeni N. R., bivši državni sekretar u Ministarstvu prosvete, sumnjiči se da je koristeći svoj položaj uticao na rukovodioce pet školskih ustanova iz Niša da u postupku nabavki, radova na investicionom održavanju objekata, dodele ugovore privrednom društvu "Avenija sistem", a za uzvrat tražio novac. Uhapšen je i M. V., vlasnik preduzeća, i još jedna osoba iz tog preduzeća, kao i odgovorni u dve osnovne škole, jednoj gimnaziji i dva fakulteta u Nišu.