06.07.2024.

21:14

Foto: MUP Srbije

Hronika

Dvojica Srba vodili plantaže "trave" u Španiji! Spremili za upotrebu bombe iz rata u bivšoj Jugi!

Glavne vođe bande, srpskog porekla, živeli su u gradovima u provinciji Barselona i Taragona, iako su u gradovima u provincijama Albasete, Teruel i Valensija imali poljoprivredna i stočna skladišta sa usevima marihuane koju su kasnije distribuirali.

U ovoj akciji agenti su zaplenili 3.300 biljaka marihuane i 85 kilograma pupoljaka pripremljenih za prodaju, kao i ručne bombe iz rata u bivšoj Jugoslaviji, oružje i municiju! 

Sedište im bilo u Kataloniji

Istraga je počela prošlog decembra, kada je otkrivena plantaža marihuane u stočnom magacinu u gradu La Đineta. Agenti su nadgledali magacin i otkrili da je nekoliko ljudi redovno ulazilo u njega, ostajali tu nekoliko sati, a zatim iznajmljenim vozilima putovali do svog mesta stanovanja u blizini Barselone.

Na ovaj način je utvrđeno da se radi o kriminalnoj grupi sa sedištem u Kataloniji, odakle su se redovno selili u skladišta sa plantažama.

Banda je bila strukturisana u nekoliko ešalona. U prvoj karici bile su vođe organizacije, dva Srbina, koji su bili posvećeni koordinaciji i kontroli aktivnosti ostalih članova.

Drugu kariku su činili jedan Španac i jedan Jermenin, koji su često posećivali poljoprivredna i stočna skladišta i obavljali poslove logistike i elektroodržavanja na plantažama.

Treća karika je okupila većinu članova organizacije, srpskog, hrvatskog i poljskog porekla, koji su živeli unutar plantaža i obavljajali poslove održavanja, uzgoja i berbe.

Tokom pretraga, agenti su otkrili sofisticirane centre za proizvodnju marihuane koji su bili opremljeni najnovijim tehnologijama za optimizaciju rasta i kvaliteta droge. Na ovaj način usevi su sakupljani svakih 90 dana.

Organizovana proizvodnja

Plantaže su bile podeljene na nekoliko oblasti - na prvoj su se gajile sadnice marihuane dok ne postanu biljke. Posle su premeštane u veće prostorije, gde su biljke rasle dok ne razviju pupoljke.

Imali su i treći prostor za čišćenje i sušenje pupoljaka marihuane. Konačno, supstanca je pakovana u vakuum kako bi mogla da se diskretnije transportuje kopnenim vozilima.

Pored pretresa u magacinima, agenti su pretresli kuće osumnjičenih u Barseloni, Mont Roig del Kampu i Salouu. Ovde su pronađene tri ručne bombe iz rata, koje su bile spremne za upotrebu i koje su dovele do toga da su ih agenti Tedaksa uklonili.