08.07.2024.

14:07

Foto: RINA

Hronika

Osumnjičeni državni sekretar ćutao u tužilaštvu! Njegovi saradnici priznali krivicu

Osumnjičeni Miroslav Vlajković, Vera Dujaković, Dragiša Savić, Srđan Glišović, Tijana Ranđelović i Jelena Dekić su tokom saslušanja u Javnom tužilaštvu za organizovani kriminal u potpunosti priznali izvršenje krivičnog dela koje im se stavlja na teret, te je prema njima ukinuta mera zadržavanja do 48 sati i nije predlagano određivanje pritvora, jer za to nije postojao zakonski osnov.

Osumnjičeni Nebojša Ranđelović se branio ćutanjem, dok je osumnjičeni Boban Radenković, direktor Osnovne škole "Jastrebački partizani" iz Merošine, iznosio odbranu, u kojoj je negirao izvršenje krivičnog dela, te je prema navedenoj dvojici osumnjičenih od strane tužilaštva predloženo određivanje pritvora iz pritvorskih razloga predviđenih čl 211 stav 1 tačka 2 ZKP, s obzirom da postoje okolnosti koje ukazuju da će eventualnim puštanjem na slobodu uticati na svedoke.

Informer

Po predlogu tužilaštva, sudija za predhodni postupak Višeg suda u Beogradu, Posebnog odeljenja za organizovani kriminal, je osumnjičenima odredio pritvor do 30 dana, po navedenom zakonskom osnovu.

Podsetimo, bivši državni sekretar u Ministarstvu prosvete, Nebojša Ranđelović, uhapšen je zbog sumnje izvršio krivično delo - trgovina uticajem.

Primio poklone u vrednosti od najmanje 24.000 evra

Kako je saopštilo Javno tužilaštvo za organizovani kriminal, on je, radeći kao državni sekretar u Ministarstvu prosvete Republike Srbije, zloupotrebio je svoj položaj kako bi posredovao u nelegalnim poslovima.

On je, kako se sumnja, koristeći svoj službeni položaj, zahtevao i primio poklone od vlasnika kompanije "Avenija Sistem", M. V. iz Niša.

"M. V. je ponudio i dao poklon N. R. kako bi ovaj posredovao kod osumnjičenih B.R., V.D., D.S., S.G. i T.R., direktora i dekana obrazovnih ustanova u Nišu, kako bi izvršili radnje koje se inače ne bi smele izvršiti", navodi se u saopštenju.

Pod uticajem Ranđelović i osumnjičeni direktori i dekani obrazovnih ustanova u Nišu zloupotrebili su svoj službeni položaj, favorizujući "Avenija Sistem" u postupcima javnih nabavki, omogućavajući kompaniji dobijanje poslova adaptacije obrazovnih ustanova bez konkurencije, čime su pribavili nezakonitu korist za "Avenija Sistem".