09.07.2024.

14:48

Foto: Dtuštvene mreže/Tanjug/AP

Hronika

Odbijena disciplinska tužba protiv sudije iz slučaja jezivog zločina u Gradačcu: Nerminu nije izrekla meru zabrane prilaska on "uživo" ubio suprugu Nizamu

Iz Kancelarije disciplinskog tužioca su ranije pojasnili da se tužba ne odnosi na njenu odluku kojom je odbila da Nerminu Sulejmanoviću, koji je ubio suprugu Nizamu Hećimović i sve to prenosi uživo na svom Instagramu, izrekne meru zabrane prilaska i uznemiravanja, kako je u medijima ranije objavljeno, nego zbog nemara u izradi, gde su kopirani delovi iz druge odluke činjenično sličnog predmeta.

Informer

Mirnes Ajanović, pravni zastupnik Numanovićeve, je rekao da je Disciplinska komisija naznačila da se ubistvo Nizame Hećimović "ne može dovesti u vezu s postupanjem tužene u konkretnom predmetu, a posebno imajući u vidu pogrešnu percepciju javnosti u vezi s okolnostima slučaja, kao posledicu medijskog izveštavanja".

Informer

Pravni zastupnik sudije Numanović kaže da je Komisija navela da je obrazloženje u oba rešenja identično, pri čemu je jedina razlika u dve reči u obrazloženju rešenja, a koje se odnose na ime i prezime.

- Kako obrazloženje rešenja nije obavezujućeg karaktera, te na način kako je tužena postupila i ispravila grešku tehničke prirode u datim okolnostima kada rešenje nije bilo dostavljeno strankama u postupku, ova komisija ne smatra počinjenjem disciplinskog prekršaja za koji se tužena teretila disciplinskom tužbom. Svi prezentovani dokazi ukazuju na utvrđenje da tužena nije postupala nemarno ili nepažljivo, obzirom da je nakon uočene tehničke greške invalidirala prvo rešenje, te izradila i strankama dostavila ispravljeno rešenje - citirao je Ajanović deo disciplinske odluke.

Kancelarija disciplinskog tužioca je u završnoj reči zatražio utvrđivanje odgovornosti, dok je pravni zastupnik Ajanović, zbog nedostatka dokaza, zatražio da se sudija Numanović oslobodi disciplinske tužbe.

Sudija Numanović je tokom svedočenja na istom ročištu izjavila da je, prilikom sačinjavanja rešenja za odbijanje zahteva za izricanje mera zabrane Sulejmanoviću, vršila uvid u drugi predmet - što je njen uobičajen način rada s ciljem usaglašavanja sudske prakse.

Nakon što je Sulejmanović u avgustu prošle godine ubio suprugu i još dve osobe, a potom sebi oduzeo život, u različitim medijima navedeno je da je sudija Numanović četiri dana prije ubistava donela rešenje kojim je odbila predlog Policijske stanice Gradačac da se Sulejmanoviću izreknu mere zabrane uznemiravanja, uhođenja i prilaska supruzi Nizami Hećimović. 

Inače sudija je tokom disciplinskog postupka izjavila da je u u činjeničnom delu svog rešenja opisivala nasilje, ali da uopšte nije bilo dokaza za to, s čim je upoznala i policiju i tada je dodala da je izjava Nizame Hećimović bila jako kratka.

Na ovu odluku postoji mogućnost žalbe Drugostepenoj disciplinskoj komisiji VSTV-a.

Da podsetimo, 11. avgusta prošle godine Gradačac je potresao zločin koji se ne pamti, kada je Nermin Sulejmanović ubio nevenčanu suprugu Nizamu Hećimović i to prenosio na svom Instagram profilu, a onda likvidirao i Denisa i Džengiza Ondura, sina i oca koje je poznavao od ranije, i ranio tri osobe.

Nakon što je ubio partnerku, Nermin je otišao u grad gde je ispred jednog kafića upucao Denisa Ondera, koji je bio u svom automobilu. Odatle je otišao do kuće Denisovog oca Džengiza, pucao mu u glavu i teško ranio njegovu suprugu Harisu.

Kada je stigal policija Nermin je otišao na jednu napuštenu farmu gde je, kada je opkoljen izvršio samoubistvo pucajući sebi u glavu.