09.07.2024.

19:07

Foto: MUP Srbije

Hronika

Krađom i razbojništvima zaradili 13 miliona evra! Braća iz Niša kupovala nekretnine po Srbiji i Grčkoj, satove, dijamante, automobile! (VIDEO)

Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i pranje novca, policijski službenici će podneti krivičnu prijavu protiv brata uhapšenog - M. L. (44) organizatora organizovane kriminalne grupe i još šest osoba, članova ove OKG, koji se nalaze u pritvoru.

Sumnja se da je ova organizovana kriminalna grupa delovala sa ciljem da, lažnim prikazivanjem činjenica o poreklu novca, kupujući nekretnine u Srbiji i Grčkoj, kao i skupocene automobile, prikriju nezakonito poreklo imovine koja je pribavljena kriminalnom delatnošću pripadnika OKG u dužem vremenskom periodu.

Informer

Vođa bande je "posao" vodio sa bratom

Kako se sumnja, u periodu od 2006. do 2023. godine, pripadnici ove OKG su izvršenjem krivičnih dela razbojništva i teških krađa u inostranstvu, otuđili imovinu i pribavili protivpravnu imovinsku korist u vrednosti od najmanje 13.000.000 evra u vidu skupocenih satova, nakita, dijamanata i drugih vrednih predmeta.

Osumnjičeni pripadnici OKG su zatim vršili prenos imovine, lažno prikazivali činjenice prilikom polaganja gotovine u poslovnim bankama u nameri prikrivanja njenog nezakonitog porekla, kupovali i prodavali devize, kao i sticali imovinu i to: stambeno-poslovni objekat u Nišu sa 16 stambenih jedinica, poslovnom jedinicom i 18 garažnih mesta, dve stambene jedinice u Nišu, 7 apartmana na Kopaoniku, dva apartmana u Grčkoj, sve u ukupnom iznosu u trenutku sticanja od oko 1.300.000 evra.

Pretresom stanova i drugih prostorija na teritoriji grada Niša, koje koriste osumnjičeni, pronađena je i oduzeta poslovna dokumentacija, luksuzni ručni sat, veća količina novca u evrima i švajcarskim francima, kao i drugi predmeti važni za krivični postupak. Osumnjičenom M. L. (47) je određeno zadržavanje do 48 sati i on će, uz krivičnu prijavu, biti sproveden u nadležno tužilaštvo.