12.07.2024.

12:12

Foto: Foto: Informer, Društvene mreže

Hronika

Advokat Milan Popović o mogućim posledicama produžavanja pritvora ocu dečaka ubice

A juče je saslušan i Dejan Dragijević, drugi osumnjičeni za ubistvo Danke Ilić, u Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru.

On je povukao ranije dato priznanje i sada je negirao krivicu.

Više informacija ima reporterka Кurira Tamara Stanković koja je razgovarala sa advokatom Milanom Popovićem.

Na pitanje da li produžetak pritvora Vladimiru Kecmanoviću do 60 dana možda nagoveštava završetak, Popović je odgovorio:

Informer

To ne mora ništa da znači što je produžen pritvor u smislu dužine trajanja postupka, jer taj pritvor može da traje dok god traje sam postupak. Postupak će se okončati kada se izvedu svi dokazi koje je predložila jedna ili druga strana i koje je sud generalno usvojio i Ukoliko sud bude imao nekih svojih dokaza, odnosno smatra da još nešto treba da se izvede u toku postupka, nakon toga, naravno, završne reči, pa prvostepene presude, žalbe i tako dalje i tako dalje - rekao je Popović i dodao:

- U svakom slučaju, sam taj moment produženja pritvora mislim da nema nikakav uticaj na samu dužinu trajanja postupka. Što se tiče ovog vlasnika streljane njemu je izrečena presuda koji se oglašava krivim pet meseci kućnog zatvora, odnosno zatvora koji će se izdržavati u uslovima u kojima živi, odnosno u kući. Po meni je tu mnogo značajnija činjenica da je ta presuda doneta na osnovu sporazuma sa tužilaštvom, što znači da je on priznao to krivično delo i da je zaključen sporazum sa tužiocem. Na osnovu toga je doneta ova osuđujuća presuda.

Osvrnuo se i na dokaze za krivicu instruktora streljane:

- Ono što ja očekujem jeste da tužilaštvo odmah to dostavi sudu, da priloži u ovom postupku protiv instruktora, jer jednostavno tužilaštvo zna da radi takve stvari u tim i sličnim situacijama. Takođe, odmah očekujem i reakciju odbrane koja će se protiviti takvom jednom dokaznom predlogu, ili barem tražiti da se izvrši uvid u celokupne te spise predmeta i da se on sasluša u svojstvu svedoka u ovom drugom predmetu.

- Po meni, moj stav je da to ne može da predstavlja dokaz u ovom postupku protiv instruktora streljane iz prostog razloga što je to, kao što mu i sama reč kaže, sporazum između okrivljenog i tužilaštva, odnosno ugovor između te dve strane i ni na koji način ne bi smeo da tereti bilo koju treću stranu koja nije imala mogućnost da učestvuje u takvom jednom pregovaranju i zaključenju takvog jednog sporazuma.