14.07.2024.

17:27

Foto: Foto: Printscreen YouTube/24sata News, Privatna arhiva

Hronika

"Tata mi je umro srećan"! Ispovest sina srpskog pilota koji je poginuo u Americi: "Život je proveo u avionu"

Ovim rečima počeo je svoju ispovest za američke medije Gojko Damjanić (22), sin Gojka Damjanića (58), poreklom iz Srbije, koji je u sredu poginuo u avionskoj nesreći u Palm Biču na Floridi.

Podsetimo, Damjanić je sa još jednim muškarcem bio u avionu "pajper PA28" kada se letelica srušila u blatnjavo jezero u blizini aerodroma u Palm Biču. Pošto je avion pao, raspao se, a spasioci su tela izvukli iz mutne vode.

Nastradali Srbin bio je poštovan i voljen, bio je profesor na čuvenom Muzičkom koledžu Berkli, a posebnu ljubav gajio je prema letenju.

Informer

Damjanićev sin, koji je dobio ime po ocu, kaže da se dogodila nezamisliva tragedija.

- Moj tata je bio muzičar i pedagog. Poslednji put sam ga video nedelju dana pre smrti, bio je na diplomskom u Italiji. Ovo što se desilo, za mene je šokantno, teško mi je da shvatim da ga više nema - rekao je Gojko mlađi i dodao da je njegov otac obožavao letenje.

- On je u suštini ceo život proveo u avionu. Često je znao da kaže da ako ga neko pita gde živi, on će samo reći "u avionu" - rekao je neutešni sin.

On je dodao da u ovoj tragediji pronalazi jednu utehu.

- Moj tata je umro srećan. I umro je radeći ono što je najviše voleo, a to je važna činjenice koja nam sada daje snage da izdržimo - dodao je mladić.

Kako prenose američki mediji, Gojko Damjanić je kobnog dana imao dug čas letenja sa svojim instruktorom, a trebalo je da nakon tog časa polaže ispit za instruktora letenja. Avion "pajper PA 28" u sredu je poleteo u Pompano Biču, pa odleteo u Sarasotu, zatim u Melburn, a zatim se vratio u Vest Palm Bič, gde se dogodila nesreća, piše Kurir.

- U sredu u 14 časova, pojavili su se izveštaji o padu aviona u jezero na aerodromu okruga Nort Palm Bič. Poginuli su instruktor letenja i pilot koji je završavao poslednji čas pred završni ispit - podsećaju mediji sa Floride.

Kako dodaju, Nacionalni odbor za bezbednost saobraćaja saopštio je da se još uvek ne zna uzrok nesreće, ali će u narednih 30 dana ispitivati podatke o tragovima leta, evidenciju kontrole letenja, evidenciju o održavanju aviona, vremenske uslove, ličnu istoriju onih koji su bili u avionu, pregledaće se dodatni video snimci i još mnogo toga.