17.07.2024.

09:14

Foto: Dnevni Avaz/A.Bešić

Hronika

Policajac iz Tuzle osuđen na 25 godina zatvora zbog ubistva Amre: Izrešetao je u tržnom centru dok je ležala

Amra Kahrimanović, suvlasnica kafića u tržnom centru na Brčanskoj malti u Tuzli u februaru ove godine je na brutalan način ubijena sa više hitaca iz pištolja. Njega je počinio 51-godišnji Elvis Ćustendil, policijski službenik iz Tuzle, koji se kobne večeri nalazio na godišnjem odmoru, a u žrtvu je ispalio hice iz službenog pištolja.

Oružje u to vreme kod njega nije smelo biti, a za učinjeni propust iz redova Uprave policije MUP-a TK do danas niko nije odgovarao, prenosi Klix.ba.

Nedugo nakon počinjenja krivičnog dela, Ćustendil je uhapšen, a početkom juna protiv njega je potvrđena optužnica, u kojoj je navedeno da je u alkoholisanom stanju, nakon što je Kahrimanović došla kako bi se objekat zatvorio i izašla iz prostora, naglo ustao i krenuo za njom.

Informer

- Tada je u holu tržnog centra iz neposredne blizine, iz službenog pištolja Uprave policije MUP-a TK u kojoj je bio zaposlen u Operativnom centru, na podmukao način ispalio jedan hitac u leđa oštećene, a nakon toga je, dok je žrtva ležala na podu, ispalio još 15 hitaca u različite delove tela i usmrtio je - navedeno je u optužnici Tužilaštva TK.

Ćustendil je 12. jula ove godine pred Kantonalnim sudom u Tuzli priznao krivicu za počinjeno ubistvo, čime se odrekao prava na suđenje te je predmet danas pravosnažno okončan, bez provođenja sudskog postupka.

Ćustendilu je za krivično delo ubistva sudija Paša Softić izrekla zatvorsku kaznu u trajanju od 25 godina. Tužilaštvo TK je istragu u ovom predmetu provelo sa Federalnom upravom policije, a obavljeno je 11 veštačenja.

Između ostalog, urađena su veštačenja neuropsihijatra i kliničkog psihologa, zatim veštačenje iz oblasti sudske medicine, DNK analiza, balistička i hemijska veštačenja, veštačenje mobilnog te digitalnih zapisa, odnosno snimaka. U svojstvu svedoka je saslušan veći broj osoba, a uz optužnicu je nadležnom sudu priloženo okvirno 230 različitih materijalnih dokaza.

Za krivično delo koje je počinio Čustendil, raspon zatvorske kazne se kreće od deset do 45 godina. Ćustendil kao ni njegov branilac nisu prisustvovali današnjem izricanju presude.