17.07.2024.

09:19

Foto: Maša Banđur

Hronika

"Majka ne pokazuje empatiju": Analiza nastavka suđenja za masakr u Ribnikaru

Optužnicom je obuhvaćen i instruktor u streljani u koju je, kako se sumnja, otac dovodio trinaestogodišnjeg sina da uči da puca i on se tereti za davanje lažnog iskaza, dok je vlasnik streljane sklopio sporazum o priznanju krivice sa tužilaštvom, za isto krivično delo.

Gosti "Pulsa Srbije" koji su diskutovali o ovoj temi bili su dr Radosav Radosavljević, patolog i sudski veštak i Maja Jovanović, Generalni sekretar „IBSSA-Biroa za borbu protiv trgovine ljudima“.

Informer

Radosavljević je ocenio tok slučaja do sada:

- Ovaj slučaj se prolongira, on neće tako brzo, ni tako lako da se završi. Ovde su vrlo nezgodne situacije jer ima mnogo ubijene dece, porodice su revoltirane, i bilo kakva reč koja može da raspali atmosferu može dovesti do veoma negativnih posledica.

Jovanović se nadovezala na nastavak procesa i izjave roditelja dečaka koji je počinio ovakav masakr:

- Dugo razgovaramo o tom zločinu, a sve što kažemo nije dovoljno kompetentno i ne može da objasni svaki segment takvog događaja. S jedne strane, mogu da primetim da ne vidim empatiju kod majke, ne vidim tu izjavu, ne prihvata krivicu, ali mi ovde pričamo o detetu koje je načinilo nesvakidašnji masakr.

Informer

Advokatica Zora Dobričanin rekla je da je epilog suđenja blizu:

- Svaki put kada se glavni pretres o slučaju Ribnikar održi, mi smo zadovoljniji jer smo korak bliže konačnoj odluci suda, makar za ovaj deo za koji su mogla da budu procesuirana određena lica. Danas su ispitani svedoci, a to su službena lica koja su obavila pretres stana, a jedan privilegovani svedok nije dao izjavu. Sve smo bliže nekom raspletu, posebno kod činjenice da je svedok Ratko Ivanović zaključio sporazum o priznanju krivice i na taj način nas je približio raspletu koji je u interesu oštećenih u ovom predmetu.

Jovanović se osvrnula na streljanu, te je iznela mišljenje da je tu isključivo krivica roditelja:

- Svesno su ga vodili na mesto koje nije potrebno za obitavanje, dakle nije fudbalski, rukometni, atletski klub. Već ga vodite u streljanu, pravite od njega iskusnog strelca koji jako dobro poznaje metu, a šta pravite od njega, teroristu? Taj deo krivice je ono što roditelji ne smeju da ospore, vi ste ga odveli na mesto koje nije za njega, vi ste omogućili da spretno koristi vatreno oružje. Konstrukcija deteta je nešto što bi roditelji trebalo da zapaze i vode računa.