17.07.2024.

11:04

Foto: MUP Srbije

Hronika

Uhapšen vođa kriminalne grupe: Drešaju policija stavila lisice na ruke, i ranije hapšen

Izvor "Vijesti" iz Tuzi naveo je da je osumnjičeni Drešaj, nešto posle deset časova, viđen sa lisicama na rukama u pratnji službenika Specijalnog policijskog odeljenja (SPO).

Pripadnici SPO od jutros pretresaju kuće Drešaja u Tuzima.

Više osoba uhapšeno je danas u jednoj od najvećih međunarodnih operacija SDT i SPO pod kodnim nazivom "General".

"U toku akcija velikih razmera"

Nekoliko izvora "Vijesti" navelo je da je u toku "akcija velikih razmjera prema članovima organizovanih kriminalnih grupa".

"Jutros je započela akcija kodnog naziva 'General', a na osnovu prethodne višemjesečne saradnje Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Specijalnog policijskog odjeljenja sa Agencijom Evropske unije za saradnju organa za sprovođenje zakona (EUROPOL), Federalnog istražnog biroa (FBI) i Uprave za suzbijanje narkotika (DEA) Sjedinjenih Američkih Država i Australijske federalne policije (AFP)", saopštio je "Vijestima" specijalni tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić.

Informer

Ko su braća Drešaj?

Kako su "Vijesti" ranije pisale, braća Drešaj - Viktor i Leon se godinama vode u tajnim knjigama malezijske policije kaobezbednosno interesantne osobe.

Policija je više puta upadala u njihove kuće i poslovne prostore, dok je početkom juna 2018. godine ta bezbednosna institucija zvanično saopštila da je kod Viktora Drešaja, koji je danas navodno uhapšen, nezakonito pronašla i oduzela 176.740 evra i 1.000 dolara, dva pištolja i tri puške, 326 metaka, mašinu za brojenje novca, bankarsku dokumentaciju i disk za snimanje podataka.

Potom su pretresane kuće još petorice pripadnika klana iz Tuzi.

Viktorov brat, Leon, uhapšen je početkom marta 2022. godine zbog nasilničkog ponašanja na fudbalskoj utakmici Deči-Budućnost, kada je posle sukoba navijača i opšteg haosa na terenu preskočio zaštitnu ogradu, utrčao na teret i gurnuo golmana Budućnosti.

Početkom ovog veka, Leon je često hapšen u okviru istrage o ubistvo vlasnika i urednika lista "Dan", Duška Jovanovića, koje se dogodilo u maju 2004.godine, ali i istrage o bombaškim napadima na hotel "Splendid" u Bečićima.

Uhapšen je 2006. godine kada je policija pretresla kuću njihovog brata Viktora, i pronašla 20 kilograma marihuane, manju količinu heroina i gotovinu.

Tokom 2018. nekoliko puta je privođen, a krajem godine i u Roterdamu, kada je lokalna policija zaplenila 20 hiljada evra i telefon.

U leto 2019. godine, zbog povrede Frana Nikolića ispred poslastičarnice „Fantazija” u junu te godine, počela je nacionalna potraga i posle tri meseca on se predao i poslat u pritvor u Spuž.

Godinu dana kasnije sklopio je sporazum o priznanju krivice, prihvatio je godinu dana zatvora zbog ranjavanja Nikolića i pristao da plati 10.000 evra u humanitarne svrhe.

Ni njegova zabava nakon oslobođenja nije išla glatko. Policija je 12. juna 2020. prekinula zabavu Drešaja i njegovih prijatelja, a potom im oduzela oružje, telefone i automobile.