17.07.2024.

11:09

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Hronika

Tužilaštvo za organizovani kriminal preuzima slučaj prevare zbog koje je EPS ostao bez miliona

Po pravosnažnosti ovog rešenja spisi predmeta će biti dostavljeni Posebnom odeljenju za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu.

Šta im se stavlja na teret

Podsećamo da je 11. jula Glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović saopštio da je Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije tog tužilaštva u Beogradu podiglo pomenutu optužnicu kojom se okrivljenima, u zavisnosti od njihovog položaja i radnji opisanih u optužnici, na teret stavljaju krivična dela: Zloupotreba službenog položaja, Zloupotreba položaja odgovornog lica, Pranje novca, Poreska utaja iz Krivičnog zakonika, kao i Neosnovano iskazivanje iznosa za povraćaj poreza i poreski kredit iz Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Tužilaštvo je takođe predložilo Višem sudu u Beogradu da sve okrivljene obaveže da plate novčani iznos srazmerno pribavljenoj imovinskoj koristi, od kako je optužnici navedeno 7,458.019, 71 dolara, rekao je tada Stefanović.

Takođe, imajući u vidu krivična dela koja se okrivljenima optužnicom stavljaju na teret, kao i iznose pribavljene imovinske koristi, a koja prelazi 200.000.000 dinara, u skladu sa odredbama Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, predložilo je i da se Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg suda u Beogradu oglasi nenadležnim za postupanje po ovoj optužnici i istu dostavi Posebnom odeljenju za organizovani kriminal tog suda, kao stvarno i mesno nadležnom.