17.07.2024.

11:55

Foto: MUP Srbije

Hronika

Sumnja se da je očuh-manijak mučio i svog sina (8): Tužilaštvo ispituje ulogu majke, dečak (5) i dalje u bolnici

- Tužilaštvo utvrđuje i sve okolnosti vezane za ulogu i doprinos majke u nasilju koje je mal. B.N. trpeo, odnosno da li je preduzela i koje mere kako bi isto sprečila, da li mu je omogućila adekvatnu medicinsku pomoć, a kako bi se donela odluka da li su se u njenim radnjama stekla obeležja kog krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti - saopšteno je iz Drugog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu.

Kako se dodaje, protiv očuha je naložena i dopuna krivične prijave jer se sumnja da je nasilje vršio i nad svojim osmogodišnjim sinom.

Informer

- U zajedničkom domaćinstvu osumnjičenog i oštećenih živeo je i maloletni (8), sin osumnjičenog, koji je od strane nadležnog CSR, po prijavi predmetnog događaja, smešten u ustanovu socijalne zaštite, te kako na osnovu do sada prikupljenih podataka postoje osnovi sumnje da je i on bio žrtva nasilja od strane oca, nadležnoj PS Čukarica biće naloženo da dostavi dopunu krivične prijave i u odnosu na ovo lice, zbog krivičnog dela nasilje u porodici - navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, petogodišnjak je zbrinut je na Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta "Dr Vukan Čupić", a postoje indicije da kod oštećenog postoje i ranije povrede kao posledica nasilja koje je pretrpeo, što će biti utvrđeno tokom istrage sudsko-medicinskim veštačenjem.

- Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je istog dana osumnjičenog I.A. (40), očuha oštećenog, po protokolu zaključenim sa Klinikom za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" smestilo na Kliniku radi veštačenja, po krivičnoj prijavi koja je protiv njega podneta zbog krivičnog dela nasilje u porodici nad detetom i vanbračnom suprugom (29). Rok u kojem je potrebno izveštačiti osumnjičenog iznosi 15 dana, sa mogućnošću produženja za još 15 dana, te će se nakon prijema psihijatrijske ekspertize, odnosno nakon utvrđivanja da li je osumnjičeni procesno sposoban, doneti odluka da li će biti saslušan ili ne. Takođe, tada će biti podnet i predlog za određivanje pritvora Drugom osnovnom sudu u Beogradu i biće sprovedena istraga, odnosno izvedene sve neophodne dokazne radnje - saopšteno je iz tužilaštva.

Prema nezvaničnim informacijama, sumnja se da je očuh dečaku stopala i šake stavljao na užarenu ringlu, a dete je navodno kada je primljeno u bolnicu imalo podlive po celom telu.