17.07.2024.

12:08

Foto: Vesna Jović

Hronika

"Saopštili smo ćerkici da babe i dede više nema...moraće da prihvati": Bolne scene u Topolnici gde su ubijeni supružnici (VIDEO)

Nakon što su ugasili požar koji nije prvi put izazvao njihov komšija Petar P.(89) paljenjem rastinja ili kako to ovde zovu seljani strnjika, u raspravi koju su poveli Rade i Petar, on je uzeo lovačku pušku kojom je jednim hicem ubio na traktoru bračni par Jovanović, Milana N. (58) iz Klokočevca koji im je pomagao da požar ugase ranio u rame i butinu dok je jedini, sestrić Radeta Jovanovića, Branislav Pavlović(33) uspeo da iskoči iz prikolice i spase živu glavu.

- Čula sam oko 18 sati da se sa mojim roditeljima nešto desilo i obavestila supruga koji je bio u drugoj smeni. Nismo poverovali odmah da su mrtvi ,mislila sam da je greška, jer su svratili kod mene u Rudnu Glavu, pre nego što se to sesilo. Išli su u Neresnicu kod  svekrve moje rođene sestere Katarne kojoj je bio rođendan.  Međutim, kada sam došla na mesto skretanja za salaš i videla da je sve pod opsadom policije u pancirima, znala sam da nešto nije u redu i da je zaista istina da mojih roditelja više nema. Zakukala sam , odmah sam popila za smirenje kako bih bila prisebna. Strašano! Tog čoveka znam od malena . Moj otac nije bio u nekoj zavadi od ranije sa njimkoliko znam, ali verovatno se iznervirao i zbog ovog požara jer je već u jednom koji je opet on izazvao, nama izgorela šupa  na salašu. Ali , da to bude razlog da ih tako mučki ubije, to ne mogu da shvatim . Imam troje dece . Najstarijem sinu nisam mogla da zabranim i da ga zadržim , otišao je gore iako je i on dete, ali hteo je a se uveri da je to istina. A nekako smo polako suprug i ja saopštili Eleni, koja ima osam godina i veoma je bila vezana za mog tatu, priča vidno potresena Emanula Nikolić, ćerka nastradalog Jovanovića i nastavlja.

- Stigli su mi sestra Katarina i zet iz Nemačke sa dvoje dece. I ona je u strašnom stanju , ne može da prihvati ali šta da se radi sada je sve gotovo , zbog dece moramo dalje , nastavlja utučena ćerka Emanuela. U porodičnoj kući Jovanovića koju smo juče posetili , zatekla nas je jeziva i teška situacija. Jauk i plač komšija m, rođaka koji su dolazili da izjave saučešće.  Dragan rođeni Rumenin brat ,svekrva moje sestre iz Neresnice i Danica , starija žene kojoj su Jovanovići već više od mesec dana pružili utočište da kod njih živi nisu mogli da obuzdaju suze..

- Šta ću ja sad da radim bez njih. Pogotovo bez Rumene . To je bila žena koja se retko viđa . Više mi je bila od sestre. Već mesec dana sam kod njih zbog nekih okolnosti, pružili su mi sve, nikada ništa nisu pojeli bez mene . I sad da prihvatim da ih nikada neću videti i da će ova kuća biti zaključana , to ne mogu... deca imaju svoje porodice ...kroz plač priča Danica , kojoj je u požaru na salasu na brdu Kraku Luvojenji koji su Jovanovići gasili , izgorela štala i pomoćni objekat.

Da obuzda suze nije mogao ni Dragan, rođeni brat Rumene , koji za sestru i zeta ima samo reči hvale.

- Otišla je moja jedina sestra . Ostao mi je brat , ali sestra je sestra.Dolazio sam , ona me uvek dočeka i sa Radetom nikada nije pala ružna reč, kroz jecaje govori Dragan. Na sve to nadovezuje se svekrva Katarinina , koja ne može da prihvati da je sa sojim prijateljima pre samo dva sata poplia kafu , jela tortu , bilo je sve u redu a sada ih više nema.

- Ne mogu da shvatim. Samo pre dva sata doši su mi na rođendan . Suprug mi je preminu , deca u Nemačkoj rade a prijatelji su uvek bili tu za mene. Sedeli smo  ručali , jeli toru , pili kafu , pričali. Malo mi se učinilo jednog momenta kao da je on bio nešto zamišljen i terao me da pozovem decu, kao da je nešto predosećao. Da sam znala da će ovako završtit , zaključala bi ih u sobu i nebi ih pustila da krenu, uz jecaje priča prija Radeta i Rumene Jovanović.