17.07.2024.

18:27

Foto: Foto: Printscreen/Rudar7

Hronika

Mafijaška likvidacija Zemunca u Johanezburgu: Giškin ratni drug izrešetan u Africi!

Profesionalne ubice su tog 17. jula 2018. "mercedesom" presreli Kulićev džip BMW i na njega ispalili oko 30 metaka. U tom napadu su ranjeni Kulićeva supruga Gordana i prijatelj Ilija Martinović (71).

Ovo ubistvo se dogodilo u Randburgu, predgrađu Johanesburga u kom je tri meseca ranije ubijen Milan Đuričić Miki, koji je u Srbiji bio osuđen na 30 godina zatvora zbog likvidacije Željka Ražnatovića Arkana i dvojice njegovih prijatelja u hotelu "Interkontinental".

- Sivi džip BMW se kretao magistralom, kada mu je iznenada preprečio put beli 'mercedes', iz kog su izašla dvojica napadača i zapucala iz automatskih pušaka. Ispalili su oko 30 hitaca u džip - preneli su tamošnji portali.

Isprepletene tri likvidacije

Meta je bio Kulić, koji je na mestu ubijen, dok su njegovi supruga i prijatelj slučajno ranjeni. Portparol tamošnje policije, kapetan Kaj Makubele, potvrdio je da je "mercedes" ubrzo pronađen zapaljen nekoliko kilometara dalje.

Johanesburški mediji spekulisali su o tome da Kulić stoji iza ubistva Gorgija - Gorga Darmanovića (58), državljanina Crne Gore i Južnoafričke Republike, čiji je ugovorni specijalac bio. On je likvidiran 6. maja iste godine u Beogradu.

Za to ubistvo je bio osumnjičen Kruševljanin Dejan Stanković Ždrokinac (71), koji je ubijen mesec dana posle egzekucije Darmanovića. I Stanković je takođe imao državljanstvo JAR i dobre veze sa kriminalnim, ali i bezbednosnim krugovima zemlje na Rtu dobre nade.

Informer

Mesto ubistva Gorga Darmanovića na Novom Beogradu

Nije, međutim, poznato da li su Kulić i Stanković sarađivali u ubistvu Darmanovića. Mediji na krajnjem jugu Afrike spekulisali su i da su te dve likvidacije povezane sa egzekucijom Milana Mikija Đuričića, koji je usmrćen skoro tri meseca pre Kulića, na gotovo istovetan način.

Darmanović je, pisala je južnoafrička štampa, imao informacije o Đuričićevim ubicama, pa je zbog toga likvidiran u Beogradu. Navodno, po instrukcijama Kulića.

Ubijeni Zemunac se početkom rata u Hrvatskoj priključio Srpskoj gardi, pod vođstvom Giške, jednog od najpoznatijih "žestokih momaka" koji je poginuo kod Gospića 1991.

Posle Giškine pogibije vratio se u Beograd i oformio svoju kriminalnu bandu. Bio je u žiži javnosti 1992., kad je u jednom kafanskom obračunu ranio Zemunca Gorana Bojovića Amonijaka.

Pucao u inspektora policije

Prilikom hapšenja zbog tog napada, u junu 1992. je ranio inspektora Milisava Spasojevića koji je ipak uspeo da ga savlada i uhapsi. Kulić je izveden pred sud, ali je Amonijaka ubio pre kraja procesa u "sačekuši".

Informer

Goran Bojović Amonijak slovio za velikog ženskaroša

Uhapšen je iste godine i osuđen na 12 godina zatvora. Posle odsluženog dela kazne, jer je pre isteka robije pomilovan, 2001. izlazi na slobodu. Potom je većinu vremena proveo van Srbije, a 2013. je dobio državljanstvo Bosne i Hercegovine. 

Kulić je, prema pisanju medija, bio blizak Jovanu Guzijanu Cuneru, koji je ubijen 5. oktobra 2002. u pucnjavi na Novosadskom putu. Za to ubistvo osuđeni su pripadnici "zemunskog klana".

Nakon toga je napustio Srbiju i obreo se u Južnoafričkoj Republici, gde su se u poslednje dve decenije našli i mnogi drugi pripadnici srpskog podzemlja, koji su se aktivno uključili u šverc droge i oružja.