19.07.2024.

12:46

Foto: VJT

Hronika

Optužnica protiv policajca iz Smedereva: Za novac kriminalcima dojavljivao informacije iz istrage

Dejanu V. se na teret stavlja produženo krivično delo zloupotreba službenog položaja koje je, kako se sumnja, izvršio u periodu od oktobra 2021. godine do 9. maja ove godine, kao rukovodilac Grupe za suzbijanje imovinskih delikata u Policijskoj upravi Smederevo.

Osumnjičenom je na predlog tužilaštva Viši sud u Beogradu produžio pritvor da ne bi ponovio krivično delo u kratkom vremenskom periodu.Tužilaštvo je u optužnom predlogu predložilo sudu da okrivljenog Dejana V. osudi na kaznu zatvora od tri godine, da mu oduzme iznos od 6.500 evra, kao i da mu izrekne meru zabrane vršenja poziva, delatnosti i dužnosti i to poziva policajca u trajanju od pet godina od pravosnažnosti presude.

Postoji opravdana sumnja da je okrivljeni iskorišćavanjem svog službenog položaja i ovlašćenja pribavio sebi imovinsku i drugu korist, te pribavio drugom fizičkom licu kakvu korist i drugom naneo štetu.

Pored ostalog, sumnja se da je Dejan V. u periodu od oktobra 2021. godine do 1. aprila 2022. godine pribavio korist Lj.V. tako što mu je preneo poverljive informacije o postupanju policijskih službenika PU Smederevo prema tada osumnjičenom Lj.V. za krivično delo Trgovina ljudima.

On je kako se sumnja, preko posrednika obavestio Lj.V. o planiranim pretresima objekta u njegovom vlasništvu, a za uzvrat je, takođe preko posrednika, od Lj.V. primio u dva navrata iznos od 3.000 eura, što u dinarskoj protivrednosti iznosi 352.680 dinara.

Takođe, sumnja se da je Dejan V. krajem 2021. godine po saznanju da je izvršeno krivično delo teška krađa, odnosno krađa dijamanata, obavestio S.M, koji trguje dijamantima bez propisanih dozvola, da će mu biti pisana krivična prijava za ovo ili neko drugo krivično delo, nakon čega mu je S.M. predao iznos od 3.500 evra, a okrivljeni o sprovedenim službenim radnjama nije sačinio bilo kakvu pisanu dokumentaciju u okviru PU Smederevo, niti je o svojim radnjama obavestio nadležnog tužioca.

Pored toga, Dejan V. je, kako se sumnja, 24. marta 2024. godine po saznanju o postupanju policijskih službenika PU Smederevo po zahtevu Osnovnog javnog tužilaštva u tom gradu za prikuljanje potrebnih obaveštenja prema okrivljenom B.G. istog obavestio o ovim proverama i nagovestio mu da će najvetovatnije biti uhapšen, čime mu je pribavio korist u vidupoboljšanja njegovog procesnog položaja u svojstvu osumnjičenog, omogućavajući mu blagovremeno prikrivanje i uništenje dokaza.

Dejan V. je, pored navedenog, optužen i zbog zloupotreba svojih službenih ovlašćenja u vezi sa kupovinom dva placa sa vikendicama u Ribarskom naselju u Smederevu.