19.07.2024.

13:21

Foto: Shuterstock

Hronika

U akciji Interpola i Evropola učestvovala i srpska policija: Uhapšeni kradljivci i krijumčari umetninama i artefaktima (FOTO)

U akciji koja je sprovedena u koordinaciji sa Evropolom i Interpolom uhapšeno 85 osoba, a zaplenjeno više od 6.400 artefakata.

Tokom operacije "Pandora" izvršeno je nekoliko hiljada pretresa na brojnim aerodromima, lukama i graničnim prelazima, ali i u muzejima, aukcijskim kućama i privatnim rezidencijama. Pripadnici policije otkrili su značajan broj ukradenih umetnina pretražujući i veb sajtove na internet. Na taj način otkriveno je čak 580 ukradenih predmeta. Među najvrednijim otkrićima su arheološki artefakti od zlata iz perioda skitske kulture koji su ukradeni u Ukrajini i prošvercovani u Španiju, a njihova vrednost je procenjena na preko 60 miliona evra.

Značajnu zaplenu izveli su i italijanski Karabinijeri koji su otkrili sliku jednog savremenog autora vrednu oko 150.000 evra koja se prodavala preko interneta. Takođe u Italiji je zaplenjeno više od 2.000 vrednih predmeta i fragmenata kao što su vrhovi strela i kopalja iz neolita i bronzanog doba koji su se takođe prodavali preko interneta, navodi se u saopštenju.

Evropol je odigrao ključnu ulogu olakšavanjem razmene informacija i davanjem analitičke i operativne podrške individualnim istragama na nivou pojedinih zemalja. Interpol je podržao akciju Pandora time što je pomogao razmenu informacija između zemalja učesnica operacije, a posebno zemalja Balkana, navodi se u saopštenju.

Inače operacija "Pandora" pokrenuta je prvi put 2016.godine i ovo je osmi put da je organizovana i sprovedena.