20.07.2024.

19:51

Foto: printscreen

Hronika

Ovo je prva žrtva kriminalca i teroriste Fatona Hajrizija! Ubistvom ruskog mirotvorca započeo krvavi pohod

Hajrizi je dan ranije upucao pripadnika MUP Nikolu Krsmanovića i njegovog kolegu Vjekoslava Ilića prilikom redovne kontrole vozila na granici.

Albanski kriminalac i terorista je prvi put ubio kada je imao samo 15 godina. Njegova prva žrtva bio je Igor Nikolajevič Koršunov, ruski pripadnik snaga KFOR.

Koršunov je rođen 1968. godine u gradiću Tejkovo u Ivanovskoj oblasti. Stupio je u rusku armiju kao vojnik po ugovoru, i bio je pripadnik elitnih Vazdušno-desantnih snaga - padobranaca.

U Srbici upucao ruskog padobranca Koršunova

U sastavu te jedinice je došao na Kosovo i Metohiju, kao mirotvorac. Islamski fanatik Hajrizi, kako su tada pisali ruski mediji, ga je upucao 29. februara u Srbici, dok je Koršunov čekao svog komandanta ispred štaba francuskog KFOR-a.

Koršunov je preminuo 3. marta od zadobijenih rana u francuskoj vojnoj bolnici nedaleko od Kosovske Mitrovice, a sahranjen je u rodnom gradu.

U školi u njegovom rodnom mestu je 2015. godine otkrivena spomen ploča, a svečanosti su prisustvovali i ruski veterani.

Faton je za pomenuto ubistvo dobio šest godina zatvora, ali je redovno bežao iz ćelije - čak devet puta.

On se na društvenim mrežama često hvalio da je u redove terorista OVK stupio sa 14 godina. Za svoje prvo bekstvo iz zatvora rekao je da je koristio prozor kupatila u zatvoru u Mitrovici.

Hajrizija su tada uhapsili vojnici KFOR-a. Pobegao je i po drugi put iz zatvora u Prištini, a jednom je pobegao i iz vojne baze 2012. godine.

Nakon što su prošli ogradu zatvora, sedam zatvorenika su dočekali drugi ljudi, koji su počeli da pucaju na zatvorske čuvare.

Informer

Opljačkao zlataru u Glogovcu, upucao dvojicu policajaca

Nekoliko meseci po bekstvu, u septembru 2007. godine, izvršio je oružanu pljačku u Glogovcu, kada su četiri osobe sa oružjem i maskama opljačkale zlataru i u bekstvu upucale dvojicu policajaca i vlasnika radnje.

Vrednost ukradenog zlata bila je oko 63 hiljade evra.

U nastavku potrage za razbojnicima, u selu Bruznik-Vučitrn, policijska patrola je pokušala da zaustavi sumnjivi automobil. Osumnjičeni iz tog automobila pucali su na policiju i ranili dvojicu policajaca, nakon čega su pobegli pešice.

Sumnjalo se da su iste osobe izvršile pljačku i ranjavanje u Glogovcu.

Faton Hajrizi i Burim Baša uhapšeni su u oktobru 2007. godine u kući u naselju Sunčani breg u Prištini. Tokom racije pronađeno je nekoliko komada oružja. On je tada nastavio svoj robijaški staž, uz povremena begstva iz zatvora, sve dok ga nisu neutralisali srpski policajci.