20.07.2024.

20:34

Foto: Informer

Hronika

Nikola je bio vanvremenski, knjiga bez početka i kraja! Potresni govori na komemoraciji ubijenom policajcu (FOTO/VIDEO)

Od 19 časova minutom ćutanja počela je komemoracija u lozničkom Domu kulture koji je bio ispunjen do poslednjeg mesta. Pored Nikolinih najbližih, bile su prisutne i brojne njegove kolege i sugrađani.

- Od kada sam svestan i savestan, znao sam i za njega. Nažalost, dobio sam tu čast koju sam bez razmišljanja prihvatio, iako ne znam da li će iko od vas to moći da razume. Najteže nije to što se njemu desilo, nego to što se njemu ništa više neće desiti. Bio sam njegov školski drug i on će uvek, šta god da budem radio, biti u mojim mislima. Nikola je čovek vanvremenski, ne govorim o prošlom vremenu, on je moj brat. Imam dva rođena i dva brata od strica i on je nešto što se za ove 34 godine izdiglo i iznad toga.

Čovek sa jakom sadržinom

Aleksić je uputio i utešne reči roditeljima mučki ubijenog policajca koje, kako je rekao, doživljava jednako kao i svoje.

- Kad dolazim kući, iako ne živim samo na jednom mestu, imao sam osećaj da su Miljana i Milenko gajili njega i moji roditelji mene kao da mi je bio brat rođeni. U odnosu na Nikolu imam mnogo manje hrabrosti, ali to nisam znao pre. On je sve ono čemu čovek može da teži. Živeće kroz naše misli, živeće kroz svakog poznanca kog je ikad sreo. Hvala vam što ste ga poznavali, što ste bili danas, što sam imao osećaj da je vreme stalo. Život piše romane, a Nikola je bio knjiga bez početka i kraja sa jednom jakom sadržinom - rekao je Nikolin kum.

Potom je za govornicu izašao i načelnik Granične policije Dragan Smolovac:

- Poštovani Milenko, Miljana, Katarina, cenjena porodico, prijatelji, kolege policajci. Danas smo svi samo to, policajci, i šaljemo pozdrav našem kolegi koji je živeo onako kako je izgubio život. Hrabro i posvećeno. Hrabro i posvećeno je živeo za Srbiju i njene ljude i hrabro je otišao u smrt. Bio je sposoban da svoju ideju izvede, 11 godina je radio u Žandarmeriji. Prošle godine on se ipak vraća kući i potvrđuje da krv nije voda. Nikola se brzo dokazao kao izvrstan policajac. Bio je omiljen među kolegama i pred njim je bila budućnost. 

Prerano završio bitku

Na kraju je istakao da je ovo najtužniji dan za Upravu GP.

- On nas sve povezuje u jednu veliku porodicu. Čast mi je što je Nikola bio deo naše policije. Živećemo ujedinjeni u bolu. Ima neka moć u dobrim ljudima i nakon smrti. Dobar vojnik si bio, bitku završio prerano, sačuvao si čast. Neka mu je večna slava. Izražavam svoje najdublje saučešće porodici. Srbija će ga večno pamtiti.