22.07.2024.

15:36

Foto: S.S.

Hronika

Inženjerima špijunima određen pritvor! Kod njih nađen keš, ali i dokumenta sa oznakom "Službena tajna"

Prema nezvaničnim saznanjima, trojica privedenih inženjera bila su angažovana u ovoj protivpravnoj radnji, čime je naneta velika šteta državnoj i vojnoj bezbednosti Srbije.  

Tokom današnjeg pretresa stanova trojice inženjera u Valjevu, koji su sumnjiče da su u dužem vremenskom periodu stranoj državi odavali vojne tajne iz fabrike namenske industrije "Krušik", zaplenjen je veliki broj dokumenata, mobilni telefoni, laptopovi, hard diskovi, fleš memorije, ali i izvesna količina novca za koji se pretpostavlja da je nagrada za špijunske aktivnosti.

Navodno, kako pišu Novosti, u domu osumnjičenog D. M., kome je uručeno rešenje o policijskom zadržavanju od 48 sati,  nađeno je više od 10.000 evra i oko 20.000 dinara u gotovini i taj iznos mu je privremeno oduzet.  

Informer

Takođe, zaplenjen je i ugovor o njegovom angažovanju kod inostrane firme "ATS Group" koja se bavi proizvodnjom naoružanja i vojne opreme.

U stanu kod drugog osumnjičenog M. O pronađena su dokumenta iz "Krušika" o takozvanim malodimnim barutima, koja nose oznaku "Službena tajna - poverljivo".

Operativci su, takođe, pronašli "Tablicu gađanja" za minobacač od 120 milimetara, a koje se prema pravilniku "Krušika" tretira kao poslovna tajna, kao i oko 2.000 evra u gotovini.

Treći osumnjičeni D. L. priznao je da je sarađivao sa kompanijom "ATS Group" iz Severne Makedonije koja proizvodi naoružanje i vojnu opremu i njemu je uručeno rešenje o policijskom zadržavanju.