22.07.2024.

17:23

Foto: arhiva

Hronika

Špijuni odavali tajne kontroveznom albanskom biznismenu! Tužiteljka Milena Božović ga pustila na slobodu!

Osumnjičeni su M.D (63), bivši inženjer "Krušika", L.D. (64) i M.O (37), honorarni inženjeri u Krušiku.

Postoje osnovi sumnje da su u toku 2024. kontinuirano ostvarivali kontakte sa državljanima Severne Makedonije, zaposlenima u kompaniji "ATS Group" koja je deo sektora tamošnje namenske industrije i odavali im tajne podatke.

Vlasnik kompanije "ATS Group" je, inače, kontroverzni albanski biznismen Ševćet Demirovski.

Informer

 

Podsetimo, mediji su prošle godine pisali da je tužiteljka Višeg tužilaštva u Beogradu Milena Božović, koja je inače potpisnica "ProGlasa", spasila ovog kontroverznog albanskog biznismena.

Njenom odlukom, kao postupajućeg zamenika javnog tužioca u Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu je kontroverzni albanski biznismen Ševćet Demirovski spasen krivične odgovornosti za krađu dokumenata srpskog privrednog društva "Prvi Partizan" o proizvodnji oružja i municije! Krivična prijava protiv njega za davanje mita je odbačena pošto je, prema odluci Božovićeve, na ime oportuniteta uplatio 29.393.925,00 dinara.

Ovaj makedonski biznismen  bio 11. novembra 2019. godine uhapšen  u akciji Višeg javnog tužilaštva u Brogradu, BIA i VBA sa penzionisanim inženjerom u PD „Prvi partizan” ad iz Užica i još dvojicom inženjera u tom privrednom društvu, zbog sumnje da je kao vlasnik PD „ATS group” iz Skoplja” preko penzionisanog inžinjera u PD Prvi Partizan dolazio u posed poslovno-tehničke dokumentacije i podataka koji se odnose na tehnologiju izrade pojedinih mašina, odnosno na tehnologiju izrade oružja i municije, a koju je razvilo PD "Prvi Partizan".

Informer

Tužiteljka Milena Božović

Međutim, posle samo mesec dana Demirovski je pušten uz jemstvo od 200.000 evra da se brani sa slobode. 

Dve godine kasnije, ne sačekavši veštačenje o bezbednosti informacija koje predstavljaju vojnu tajnu, a koje je Demirovski želeo za sebe, postupajuća  zamenica javnog tužioca u Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije VJT u Beogradu Milena Božović odbacila je krivičnu prijavu protiv njega nakon što je 21. 1. 2021. godine  na ime oportuniteta uplatio 29.393.925,00 dinara.

Demirovski je tako oslobođen sumnje za krivično delo davanje mita u obavljanju privredne delatnosti, iako je hteo da dođe do tajnih podataka o po projektima i dokumentima za proizvodnju srpskog oružja i municije.

Oportunitet je primenjen pre nego što je stiglo mišljenje veštaka za oblast tehnologija-bezbednosti informacija 15. aprila 2021. godine kojim je utvrđeno da je dokumentacija koja je oduzeta od penzionisanog inžinjera – autentična, da je 6 grupa dokumenata, tehnička dokumentacija označena sa ODBRANA SLUŽBENA (VOJNA) TAJNA – INTERNO I POVERLjIVO, na ukupno 71 stranici i drugi dokumenti koji su tehnička dokumentacija bez oznake tajnosti.

Tužiteljka Milena Božović je 2022. godine je, po dolasku Nenada Stefanovića na čelo Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, po njegovoj odluci iz Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije raspoređena u Odeljenje za opšti kriminal VJT u Beogradu.