22.07.2024.

17:50

Foto: printscreen Twitter

Hronika

"Ukrao je bicikl, preskakao ograde, a onda krenuo prema Banji Koviljači"! Ministar Ivica Dačić o kretanju teroriste Fatona Hajrizija!

Dačić je gostujući u jutarnjem programu na TV Pink objasnio kako je došlo do ubistva, da ga je Faton Hajrizi počinio i da je u pitanju "ubistvo sa umišljajem".

Zločin se dogodio u sredu sat vremena iza ponoći prilikom redovne kontrole graničnog punkta u Lipničkom Šoru u Loznici. Albanski državljanin Faton Hajrizi (39), odbegli robijaš ispalio je vatru na Krsmanovića i njegovog kolege Vjekoslava I. (50) koji je tom prilikom teško povređen, ali je van životne opasnosti. Faton Hajrizi je nakon zločina pobegao, a 36 sati kasnije opet je pružio otpor policiji i likvidaran je na 12 kilometara od Lipničkog Šora.

Ivica Dačić je tokom gostovanja na Pink TV otkrio detalje kako je došlo do ubistva policajca u sredu uveče.

Informer

 

- Policajci su te večeri videli dobar automobil sa tutinskim registracijama i bilo im je čudno. Ta kola su pratili neko vreme, a potom zaustavili, tako da nije bilo baš na graničnom punktu. Trajala je ta provera dokumenata i ništa nije bilo sporno. Međutim, kako je to trajalo Faton Hajrizi je izvadio pištolj i pucao u policajca - rekao je ministar policije i dodao:

- Dva dana je trajala potraga za njim, locirali smo ga i pratili. Ukrao je bicikl, preskakao je ograde, a onda se približio Banji Koviljači.

Inače, Dačić je na početku gostovanja u jutarnjem šrogramu Pink TV obrazložio šta misli o izjavama iz Prištine u vezi Fatona Hajrizija, koji je pobegao iz tamošnjeg zatvora pre nego što je ubio srpskog policajca, rekao da time "pokušavaju da se izvuku iz situacije da je on pobegao iz zatvora i da nije raspisana bilo kakva poternica".

- Kako je moguće da je narednih dana bio ovde, kod nas, u Preševu i Bujanovcu, a da nije legalno prešao. Kakvi su mu bili ciljevi? - upitao je Dačić, a potom dodao:

Informer

Ubijeni policajac Nikolal Krsamnović

- Istraga i dalje traje, puno je tu pitanja na koje još uvek nemamo odgovore, a tražili smo ih. Moraju se utvrditi ciljevi i motivi Fatona Hajrizija. Takođe, treba obratiti pažnju i na Fatonovog brata koji je izjavio da nema nikakve veze sa njim. Treba istražiti i to kako je moguće da je njegov brat došao kod njega u Hanover u Nemačku, i da mu je ukrao dokumenta. A nestanak dokumenata je prijavio u vreme ubistva i nikom ništa. Ono što smo tražili od Nemačke jeste kako je Faton Hajrizi došao u Nemačku, preko kojih graničnih prelaza i ako mu je cilj bio da se dočepa Nemačke iz kog razloga se vraća u Preševo i dolazi u Loznicu. Inače, mislim da je u pitanju malo drugačija istina i da je ovde u pitanju saučesništvo.

Ivica Dačić je potom dodao da još uvek nisu dobili odgovor od Nemačke, a između ostalog sa voditeljima komentarisao je i "da je slučaj politizacija."

- Mnogo je politizacije, smatram da nije u pitanju samo jedan kriminalac koji je došao zbog kriminalnih radnji, nego je u pitanju nešto drugo. Faton Hajrizi nije krenuo miroljubiv jer je kod sebe imao pištolj - rekao je Dačić.

Ministar policije je dodao da "zna sigurno" ko je Faton Hajrizi, koji je koristio dokumenta svog brata Artana, kao i da je detaljno organizovao dolazak u Preševo i Bujanovac.

- U pitanju je ubistvo sa umišljajem i ciljevi u koje je umešano više različitih centara moći.

Dačić je zatim dodao da je Hajrizi dva puta pucao u policajce, a voditelji su ga potom pitali da li je tačno da su nađene adrese nekih meta u Banjaluci u Hajrizijevom telefonu.

- Iz tog razloga nam je potrebna međunarodna pravna pomoć koju smo tražili. Kako bi bili sigurni u tako nešto. Faton Hajrizi kod sebe nije imao mnogo stvari, a telefon je zaplenjen - rekao je Dačić i odgovorio voditeljima da porodica može da traži telo svoj člana porodice, prenoe je Kurir.rs.