23.07.2024.

15:24

Foto: Informer

Hronika

Osuđen inspektor Božidar Stolić! Moraće da robija, ali i da vrati novac

Inače, ovo je druga po redu presuda, pošto je prvu ukinuo Apelacioni sud i naložio ponavljanje postupka.

Beranac Filip Golubović koji je prema optužnici informacije koje je dobijao od Stolića prenosio NN osobi, osuđen je istom presudom na jednu godinu i dva meseca zatvora.

Osim toga, bivšem inspektpru na teret je bilo stavljeno i da je kroz sistem MUP-a Goluboviću proveravao da li je za osobe za koje mu je to tražio, raspisana potraga i za to mu platio 500 evra.

Obrazlažući presudu, sudija je naveo da je stav sudskog veća da dokazi pribavljeni putem aplikacije Skaj mogu da se koriste kao dokaz kada se "oslanjaju na druge dokaze", kao i da smatra da se samo na njimane može zasnivati sudska presuda.

Informer

Božidar Stolić, podsetimo, učestvovao je u istrazi i prikupljanju dokaza protiv jedne od najmonstruoznijih kriminalnih grupa, koju su prema navodima tužilaštva predvodili Veljko Belivuk i Marko Miljković. On je bio među privm istražiteljima koji su ušli u kuću strave u Ritopeku i učestvovoao u prikupljanju dokaza i tragova zločina.

Informacije koje je prikupio kao inspektor,kako se navodi u optužnici po kojoj mu se sudilo, prosleđivao je Goluboviću, a on potom N.N. osobi.

U vreme zadržavanja Belivuka i Miljkovića 4. i 5. februara 2020. fotografisao ih u prostorijama SBPOK-a, a 6. februara Golubovića obavestio da su u kući u Ritopeku pronađeni tragovi krvi, navedeno je u optužnici po kojoj im se sudilo.

- Golubović je te informacije prosledio NN osobi koja je obećala da će dobiti nagradu od 5.000 evra, ukoliko nastavi da ih obaveštava - navedeno je u optužnici.

Podsetimo, kako se navodilo u optužnici po kojoj je Stolić danas i osuđen, posle hapšenja Belivuka i Miljkovića, Golubović je od Stolića tražio da mu dostavi sve podatke o pronađenim dokazima. Posle privođenja,tražio je i dobio fotografije Belivuka i Miljkovića ih SBPOK -a, a Stolić ga je obavestio da se "Belivuk dobro drži i da ništa ne govori". Zatim mu je javio da je posle prskanja luminolom u kući u Ritopeku pronađen trag krvi Milana Ljepoje, Gorana Veličkovića i Zdravka Radojevića. Golubović je te informacije prosleđivao NN osobi, koja mu je rekla da će Stolić, ako nastavi tako da im šalje informacije biti nagrađen sa 5.000 evra.

Istom presudom, Stolić i Golubović su oslobođeni optužbi da su bili pripadnici kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, piše Kurir.