24.07.2024.

10:30

Foto: printscreen/Libertas press

Hronika

Belivuk i Miljković mu posle ubistava došli na babine: Krtica dostavila Zviceru tajni dokument

- Službeni akt na kom je naznačeno “Samo za policijsku upotrebu”, stigao je Sektoru kriminalističke policije, odnosno njihovom Odseku za međunarodu operativnu saradnju Interpol-Europol-Sirene, a 20. januara 2021. godine prosleđen je tadašnjem načelniku Odjeljenja bezbednosti Kotor, sa jasnim naznakama šta je potrebno - navode crnogorske Vijesti.

Tokom “putovanja” poverljivog dokumenta iz odseka u odsek završio je u rukama Zvicerovih saradnika, koji su mu ga i prosledili, navodi ovaj dnevik i dodaje da to pokazuje Skaj prepiska koju je crnogorskim istražiteljima dostavio EUROPOL.

Zvicer se tim dokumentom, kako navode, pohvalio saradnicima iz klana, prosljeđujući im fotografisan policijski akt.

Informer

 

- Od strane NCB Interpola Beograd, Odsek za međunarodnu operativnu policijsku saradnju Interpol-Europol-Sirene je obaviješten da nadležni policijski organi Srbije raspolažu saznanjima da su lica Belivuk Veljko, otac Nebojša, roden 28. 8. 1985. godine u Beogradu i Miljković Marko, otac Milorad, rođen 9. 3. 1991. godine u Beogradu, državijanin Srbije boravila na teritoriji Cme Gore i da su isti privedeni na informativni razgovor u OB Kotor. Takođe, navode da su izvršenim proverama utvrdili da su gore imenovani napustill Srbiju na GP Aerodrom Beograd dana 17. 1. 2021. godine i ne postoji evidencija da su se isti vratili u Srbiju. U vezi sa navedenim, za potrebe NCB Interpola Beograd, s obzirom da se radi o bezbednosno interesantnim licima, potrebno je dostaviti sve informacije koje posedujete o ovim licima, kao i razloge njihovog boravka u našoj zemiji, njihovim kontaktima u Crnoj Gori (posebno sa bezbednosno interesantnim licima), podatke o vozilima koje koriste u Crnoj Gori, razloge privođenja i sadržaj informativnog razgovora, kao i radnje koje su preduzete prema istima, kako bi blagovremeno obavestili gore navedeni NCB” - piše u zahtevu koji je prosleđen kotorskoj policji, ali i kavčanima.

Kriminalna grupa Veljka Belivuka uhapšena je 4. februara 2021. godine - nekoliko dana nakon što su se Belivuk i Miljković vratili iz Crne Gore, gde su navodno bili na babinama kod Radoja Zvicera, ali se kako se sumnja sastajali i sa grupom policajaca koja je u bila u bliskim odnosima sa njim.

Oni podsećaju da su pre ulaska u Crnu Goru, Belivuk i Miljković bili na crnoj listi crnogorskih bezbednosnih službi, ali da im je neko skinuo zabranu ulaska u susednu državu.

Vijesti su objavile više transkripata sa Skaj aplikacije, u kojima se navodi da bivši agent Petar Lazović i nekoliko njegovih kolega iz policije drugovali sa vođama kavačkog klana i njihovim prijateljima iz Srbije, dok su čelnici policije i tužilaštva istovremeno uveravali građane da nemaju razloga za brigu.

Tada, navodi se u porukama sa Skaja, i kuju plan kako da namame suparničku, škaljarsku kriminalnu ekipu da krene u oružani napad na te Beograđane, namerno šireći informacije o njihovom dolasku u Crnu Goru.

Informer

SDT sumnjiči, podsećaju oni, bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića da je obmanjivao javnost da su Belivuk i Miljković u Crnu Goru ušli na zahtev Republike Srbije, kao i da su se prema njima konstantno preduzimale potrebne mere i radnje.

Nekadašnji bezbednjak Zoran Lazović tereti se da je tim članovima kavačkog klana omogućio da nesmetano pređu granicu, na zahtev Zvicera.

Belivuk i Miljković, kako je utvrđeno, legalno su u Crnu Goru ušli 17. januara 2021. godine. Vođa kavačkog klana Radoje Zvicer, ugostio ih je tri meseca nakon što su, kako se sumnja, po nalogu kavčana, u Stanjevića Rupi učestvovali u dvostrukom ubistvu i otmici.

Škaljarac Damir Hodžić i njegov zet Adis Spahić, koji nije imao kriminalni dosije, ubijeni su 14. oktobra 2020. godine u Spužu. Visokopozicionirani član tog klana, Mile Radulović tog dana je otet, a likvidiran je nakon dvomesečnog, monstruoznog zlostavljanja i iznuđivanja informacija o škaljarcima.

Posmrtni ostaci te trojice žrtava nikada nisu pronađeni.

Belivuku i Miljkoviću, u Beogradu se već sudi za sedam ubistava, dok je Zvicer u bekstvu i za njim je raspisana poternica.