24.07.2024.

12:37

Foto: printskrin

Hronika

Stigla presuda za svirepo ubistvo doktorke u Kragujevcu: Muž je upucao u glavu dok je spavala, tu bila i deca

Kao jedno od obrazloženja ove odluke, Apelacioni sud je naveo da je Maksimović vodio primeren život, o čemu, kako su naveli u presudi, svedoči činjenica da nije ranije osuđivan, uprkos tome što mu se osim ubistva, na teret stavlja i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija. Za to delo je dobio 2 godine zatvora, a konačna odluka Apelacije je da Vladimira Maksimovića osude na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 20 godina.

Takođe se u presudi navodi: "Suprotno navodima žalbe, da sud odbranu okrivljenog nije doveo u vezi sa nalazom i mišljenjem veštaka psihijatrijske struke i postojanje stanja afektvine napetosti u vidu afekta ili besa, srednjeg stepena, a zbog elemenata poremećaja u strukturi lilnosti, ovaj sud ukazuje na izjašnjenje predstavnika komisije veštaka na glavnom pretresu da u predmetnoj situaciji afekt gneva srednjeg intenziteta nije u bitnom stepenu uticao na psihičke funkcije kod okrivljenog u smislu izmene ponašanja u bitnom stepenu, kao i da je test na psihoaktivne supstance kod okrivljenog bio negativan, iako je okrivljeni u svojoj odbrani naveo da je konzumirao veću količinu sedativa.

Informer

Dok se kao jedna od odluka Apelacioniog suda da se donese gore navedena presuda kao olakšavajuća okolnost navodi to da maksimović ima zdravstvenih problema od dva puta preležane korone, kao i to da je krivično delo učinio u stanju smanjene uračunljivosti, pa su po oceni ovog suda osnovani žalbeni navodi kojima se ukazuje da je prvostepeni sud okrivljenog za kivično delo teško ubistvo prestrogo osudio na kaznu doživotnog zatvora.

Podsetimo, on je, kako se navodi u optužnici, čekao da nesretna žena zaspi, a onda joj je dok je bila u dubokom snu, u 03.15 sati ujutru, ispalio jedan hitac u glavu iz revolvera kalibra Magnum 357. U kući su u tom trenutku bila i njihova deca. Metak ju je pogodio u “desnu zaglavičnu jamu”, odnosno ispod desnog uha, i naneo joj izuzetno teške povrede. I pored truda celog lekarskog tima i brojnih operacija, rane su bile takve da joj nije bilo spasa, pa je preminula nakon šest dana, 22. maja, tri dana nakon što joj je konstatovana moždana smrt i kada je isključena sa aparata za disanje.

Njoj je tim hirurga u UKC Kragujevac istog dana kada je povređena uradio višečasovnu operaciju u nameri da joj se spasi život, ali je po svemu sudeći, vremenski period u kome je njen mozak bio bez kiseonika bio preveliki, pa je došlo do trajnog odumiranja moždanih ćelija.

Ubica je odmah nakon zločina seo u automobil i pobegao iz kuće, a nesretnu ženu su pronašli njegovi roditelji koji žive u drugoj kući u istom dvorištu, i koje je probudio pucanj. Odmah su pozvali hitnu pomoć, a za Vladimirom je policija raspisala potragu.

Istog dana oko 15 časova u blizini kuće u kojoj se dogodila tragedija primećen je automobil u kome je bio Vladimir Maksimović, u policija ga je opkolila. Tako je započela tročasovna pregovaračka drama u kojoj je ubica vidno rastrojen i naoružan vagao između samoubistva i predaje. Na kraju je nakon nagovora rođaka ipak odlučio da odloži oružje i da izađe iz vozila, nakon čega je odmah uhapšen.

U vozilu je nakon hapšenja pronađenja njegova jakna, flaša energetskog pića i voda… Na retrovizoru okačene brojanice i krst.

Nesretna Milena je bila lekar, i radila je u Nemačkoj sve vreme pripremajući papire kako bi tamo otišli njen suprug Vladimir i dvoje dece.