25.07.2024.

17:45

Foto: Tanjug/društvene mreže

Hronika

Ključni dokaz iz istrage ubistva male Danke! DNK analiza otkrila čija je krv pronađena u automobilu koji je naleteo na dete!

Radoslav je, da podsetimo, osumnjičen da je pomagao sinu Dejanu Dragijeviću (50) iz sela Zlot da posle ubistva sakrije telo devojčice. Podsetimo osim Dejana za ubistvo male Danke osumnjičen je i Srđan Janković (50) iz sela Luka, koji se prema saznanjima iz istrage nalazio za volanom automobila u kome je pronađena krv.

Nakon kontrole čak 17 automobila koji su kobnog 26. marta ušli u Banjsko polje, pregledano je detaljno i službeno vozilo radnika "Vodovoda" i u njemu su pronađeni tragovi krvi koji su poslati na analizu.

Iako se sumnjalo da je pronđena krv pripadala devojčici, analiza je pokazala nešto drugo.

Ne postoje poklapanja DNK devojčice nije pronađen u vozilu

- Veliki broj veštačenja je odrađen, najpre one analize koje bi bile od velike koristi da se ovaj slučaj privede kraju. Međutim, ne postoje nikakva poklapanja, DNK devojčice nije nađen u vozilu kojim su je navodno udarili, a krv koja je nađena, pripada jednom od osumnjičenih - objasnio je advokat Jovanović.

Prema rečima advokata, istraga zasad stoji u mestu, a tužilaštvo ima rok malo više od dva meseca kako bi podiglo optužnicu s obzirom na to da je zakonski rok za podizanje optužnice šest meseci.

- Zasad nema pomaka, čekaju se dalji koraci tužilaštva, s obzirom na to da su obojica uhapšenih povukli priznanje da su ubili devojčicu i da nema adekvatnih dokaza, kao ni svedoka. Ukoliko tužilaštvo u tom roku ne podigne optužnicu, osumnjičeni se mogu naći na slobodi, međutim, zbog kompleksnosti slučaja, pretpostavljam da do toga neće doći - kaže Jovanović.

Podsetimo, Danki se 26. marta izgubio svaki trag nakon što je s majkom došla u Banjsko polje, a 4. aprila policija je uhapsila Srđana Jankovića (50) i Dejana Dragijevića (50), radnike borskog "Vodovoda", zbog sumnje da su ubili dete i potom sakrili njeno telo. Oni su tada u policiji obojica priznali zločin, ali se kasnije pred Višim javnim tužilaštvom u Zaječaru Srđan branio ćutanjem, dok je Dejan priznao da je golim rukama zadavio Danku. Međutim, posla niza ispitanih svedoka i odrađenog velikog broja veštačenja, obojica su tražila da dopune svoje iskaze.

Informer

Prvo sve priznali, onda sve negirali?!

- Janković je prvobitno rekao da on niti je ubio devojčicu niti je ikada video u životu. Posle nepunih mesec dana, pred nadležnim tužilaštvom govorio je i Dragijević i tada je i on promenio svoj prvobitni iskaz i sada sasvim negirao zločin. Nije poznato zbog čega su oni najpre priznali, a zatim negirali delo.

Osumnjičeni po zakonu imaju pravo da se brane kako žele, čak i da ne govore istinu, a u ovom slučaju je teško oceniti da li su govorili istinu u policiji ili na dopunskom saslušanju - kaže izvor Kurira.

Inače, sada se čeka ostatak veštačenja. Iako je većina završena i zasad materijalnih dokaza nema, čeka se GPS veštačenja za 27, 28. i 29. mart, s obzirom na to da su dvojica osumnjičenih službeno vozilo kojim su navodno udarili devojčicu, koristila i ta tri dana. U istrazi je dosad ispitano 20 svedoka, a naš izvor podseća da niko od pomenutih svedoka kobnog dana nije video Dragijevića i Jankovića.

Smrt Dalibora Dragijevića: Još se čeka obdukcioni nalaz

Zajedno sa Dejanom Dragijevićem, da posetimo, uhapšeni su i njegov otac Radoslav i brat Dalibor (40) koji je preminuo u noći između 6. i 7. aprila u prostorijama PU Bor. Radoslav i Dejan su privedeni zbog sumnje da su pomagali Dejanu da posle zločina sakrije telo male Danke.

- Još nisam dobio obdukcioni nalaz Dalibora Dragijevića - dodao je advokat oca Dejana i Dalibora Dragijevića.

Četrdeset dana nakon smrti sina Dalibora preminula je i Daliborova majka Svetlana, a dva meseca nakon hapšenja iz pritvora je pušten Radoslav Dragijević.