26.07.2024.

12:29

Foto: MUP

Hronika

Usvojena Nacionalna strategija za borbu protiv korupcije

Usvajanje Nacionalne strategije motivisano je potrebom da se procesi usmereni na sprečavanje i borbu protiv korupcije planiraju i urede sveobuhvatno i sistemski. Nacionalnom strategijom su kao rizične obuhvaćene oblasti policije, zdravstva, obrazovanja, lokalne samouprave, građevinarstva, finansiranja političkih aktivnosti, poreza i carina, javnih nabavki, privatizacije i javnih preduzeća, dok su oblasti zaštite uzbunjivača i lobiranje zastupljene u okviru ovih rizičnih oblasti.

Na ovaj način se još jednom pokazuje da se Republika Srbija nalazi na putu jasnog cilja i čvrstog opredeljenja sprečavanja i eliminisanja korupcije u najvećoj mogućoj meri. Čvrsto verujemo da se to može ostvariti samo na osnovu razvijenog institucionalnog i vanistitucionalnog sistema, kao i uz sve napore koji se neprestano preduzimaju u cilju ekonomskog, socijalnog i demokratskog razvoja. Nacionalna strategija će u mnogome doprineti ostvarivanju tog cilja.

Informer

Realizacionom mera i aktivnosti iz akcionih planova za primenu Nacionalne strategije, a prvi akcioni plan će biti uskoro usvojen, biće ojačan institucionalni okvir organa nadležnih za borbu protiv korupcije, čime se stvara nepovoljno okruženje za sva lica sklona korupciji, sprečavajući ih da uživaju neopravdani prosperitet i ugled u društvu, obezbeđujući ravnopravnost svih građana i njihovo poverenje u demokratske institucije Republike Srbije.

Jedan od očekivanih efekata Nacionalne strategije je i da njeno sprovođenje doprinese ispunjavanju 14 prelaznih merila za Poglavlje 23: Pravosuđe i osnovna prava, koja se odnose na Potpoglavlje:

Borba protiv korupcije, a posebno prelazna merila koja se odnose na usaglašavanje normativnog okvira u skladu sa GREKO preporukama, jačanje saradnje sa Savetom za borbu protiv korupcije, unapređenje sprovođenja antikorupcijskih propisa kao što su Zakon o zaštiti uzbunjivača, Zakon o finansiranju političkih aktivnosti i Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. U pogledu represivnih mera, Nacionalna strategija upućuje na izradu analize potreba za izmenama i dopunama Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, kao i unapređenju rezultata istraga, procesuiranja krivičnih dela korupcije, povećanju broja osuđujućih presuda i oduzete imovine proistekle izvršenjem koruptivnih krivičnih dela.