26.07.2024.

14:50

Foto: Uprava Carina

Hronika

Turci sakrili pola kila zlata u sedište "pežoa"! Zaplenjen nakit, vredan tri i po miliona

Kako se navodi u saopštenju Uprave carine, oni su 24. jula otkrili pokušaj šverca kada je na red za kontrolu na ulazu u zemlju pristigao "pežo 508" stranih registarskih oznaka, sa dvojicom putnika koji su iz Francuske putovali ka Turskoj:

"Iako su na pitanje carinskih službenika rekli da nemaju ništa da prijave, detaljnim pregledom je utvrđeno da to nije tačno. U fabričkoj šupljini iza suvozačevog sedišta otkriveno je više od 500 grama raznog zlatnog nakita koji je bio umotan u platnenu krpu. U otkrivenom zavežljaju najbrojnije su bile narukvice - 13 komada ukupne težine 426 grama, kao i dva lanca, pet dukata, tri prstena i sedam minđuša, ukupne vrednosti procenjene na gotovo tri i po miliona dinara."

Pravosnažnom presudom, koja je doneta nakon hitnog sprovođenja prekršajnog postupka, vozač automobila je kažnjen novčano i zaštitnom merom trajnog oduzimanja neprijavljenog nakita. 

Iz Uprave Carine podsećaju da su dragocenosti vrsta prenosivih sredstava te se jednako, kao i novac u gotovini, moraju prijaviti pri prelasku granice:

"Neprijavljivanje većih količina nakita i drugih dragocenosti, povlači sa sobom rizik njihovog privremenog ili trajnog oduzimanja."