30.07.2024.

14:35

Foto: Foto: Printscreen

Hronika

Od početka godine poginulo 257 ljudi: Među nastradalima sve više mladih

To je za RTS potvrdio Branko Stamatović, vršilac dužnosti direktora Agencije za bezbednost saobraćaja:

- Najčešći uzrok saobraćajnih nesreća je neprilagođena brzina i zbog toga se dogodi trećina nesreća. Takođe, ove godine je za oko 30 odsto porastao broj mladih koji su nastradali u saobraćajnim nesrećama.

Stamatović je istakao i da je za poslednjih mesec dana kroz Srbiju prošlo preko dva miliona vozila koja su samo tranzitirala, a u prethodnih deset dana bilo je gotovo četiri miliona putnika na graničnim prelazima.

- Ovi podaci govore da su putevi opterećeni i da to treba imati u vidu prilikom planiranja putovanja - naveo je Stamatović.

Poručio je svima koji putuju da u putovanje uračunaju vreme koje će provesti na graničnim prelazima i da ne pokušavaju da brzom vožnjom nadoknade vreme koje su proveli čekajući na granici, pošto time ugrožavaju i sebe i druge putnike:

- Od početka jula u saobraćajnim nesrećama poginule su 44 osobe, što je povećanje u odnosu na jul prošle godine, kada je poginulo 10 osoba manje. To su podaci koji upozoravaju i koje moramo ozbiljno da shvatimo. Moramo svi mnogo više da vodimo računa.