31.07.2024.

13:03

Foto: Foto: Informer, Društvene mreže

Hronika

Komšinicu proganja jedno pitanje! "Dankinim roditeljima bih rekla, ali znam da su pokidani"

Komšinica Dankinih roditelja, otkrila je za medije kako se oseća kada pomisli na Danku i šta bi najradije rekla Milošu i Ivani Ilić. 

- Bože, gde li je to dete?! Svakog dana mislim o njoj. Obuzme me neka tuga, sva se naježim, ko zna šta se tu desilo. Onda mi dođe da kažem njenim roditeljima, ajmo opet da je tražimo, pa se onda trgnem i mislim se "Kako to da kažem Dankinim roditeljima, kad su već odavno pokidani". Ne znam šta da vam kažem, plašim se da nikada nećemo saznati šta se tačno desilo toga dana sa malom Dankom - rekla je kroz suze komšinica Ilića.

Podsetimo, u slučaju dvogodišnje devojčice Danke Ilić koja je nestala 26. marta u Banjskom polju, a za kojom se tragalo danima, uhapšeni su Srđan Janković i Dejan Dragijević za koje će se ispostaviti da su je usmrtili.

Nakon toga usledila je potraga za telom devojčice, a postoji niz pitanja na koje niko nema odgovor.

Informer

Gde je telo Danke Ilić?

Ovo je pitanje koje se postavlja od prvog dana nakon što je objavljeno da su Janković i Dragijević priznali da su devojčicu ubili, ali i dalje ne žele da otkriju gde su zakopali telo nesrećne devojčice.

S Banjskog polja, potraga se proširila na selo Luka, odakle je osumnjičeni Janković i selo Zlot, odakle je osumnjičeni Dragijević. Potraga je vršena i na nekoliko deponija, a policija se poslednjih dana nalazi u selu Sumrakovac koje je oko 13 kilometara udalje od sela Zlot.

Pregledano je sve, uzduž i popreko, ali od tela male Danke ni traga. Da stvar bude gora, oba osumnjičena za Dankino ubistvo sada u tužilaštvu poriču da su počinili zločin, kao i da su devojčicu uopšte videli.

Koliko je puta telo devojčice premeštano?

Poznato je da su Dragijević i Janković devojčicu najpre udarili službenim vozilom JKP ''Vodovod'' Bor, a Dragijević je policiji priznao da ju je zatim rukama davio dok nije prestala da diše. Dalje je otkriveno da su telo bacili na deponiju, a da se Dejan Dragijević nakon dva dana vratio i telo premestio na nepoznatu lokaciju.

Na saslušanju je Dragijević rekao kako su mu otac i brat pomogli da se reši tela, a kasnije je njegov brat koji je preminuo u noći između 6. i 7. aprila, prema nezvaničnim informacijama rekao da su telo njih trojica raskomadali, a da se otac vratio posle na lokaciju gde su zajedno zakopali telo, te ga prebacio na njemu i bratu Dejanu nepoznatu lokaciju.

Ako je sve to istina, telo je premeštano nekoliko puta.

Da li je moguće da se ne sećaju gde je telo?

U svom iskazu, osumnjičeni Dejan Dragijević je tvrdio da se ne seća na kojoj lokaciji je telo deteta, dok psiholog Snežana Repac tvrdi da su iskazi obojice osumnjičenih nedosledni i da je malo verovatan takav vid amnezije.

"Ima mnogo logičkih nedoslednosti. Gotovo je malo verovatno da imaju amneziju sedam dana nakon počinjenog dela. Može doći do momentalne amnezije, u nekoj određenoj situaciji, ali i tada se mogu zaboraviti samo neki detalji, ali ne cela situacija koja ih je potpuno angažovala na psihološkom planu. Ako se seća prvog dela, onda se seća i svega daljeg", rekla je Snežana Repac.

Informer

Da li će i u kakvom stanju pronaći telo?

Jedan od onih koji znaju na kojoj lokaciji je telo deteta jeste Dalibor Dragijević, koji je preminuo, te to može otežati potragu.

Dejan Dragijević tvrdio je da se ne seća gde je telo, dok se njegov otac branio ćutanjem, nakon čega je pušten na slobodu. Srđan Janković se takođe branio ćutanjem, a kasnije je negirao umešanost u zločin.

Da li će telo biti pronađeno, nije poznato, jer kako je nedavno rekao Marko Nicović "da je telo u blizini policaci bi ga već pronašli". S druge strane, mnogi se pitaju ukoliko se telo pronađe, u kakvom će biti stanju. Stručnjaci su uplašeni da telo devojčice možda nikad neće biti nađeno, uzimajući u obzir divlje životinje koje obitavaju u brdima oko Bora.

Informer

Da li je još neko umešan u Dankin nestanak?

Jedno je za sada sigurno, i Dragijević i Janković sada poriču svaku umešanost u zločin, a pitanje je da li su nekom trećem kupovali vreme zamajavajući policiju pričama o različitim lokacijama.

Meštani sela Zlot zabrinuti su zbog čitave situacije, slabo pričaju o zločinu, a kada progovore o porodici Dragijević, o njima govore samo da su bili skloni alkoholu i niko ne sumnja da su oni odgovorni za ubistvo deteta. Ipak, jedan od meštana Zlota veruje da oni nisu bili sposobni sami da osmisle takav plan zločina.

"To su pijandure, nisu oni sposobni da smisle i urade to što su napravili. Da l' im je neko pomagao, ja ne znam, ali da su oni mogli tako da se organizuju, ja ne verujem", rekao je za Republiku jedan meštanin Zlota.

Kao inicijalni pomagači u zločinu spominjali su se brat i otac Dejana Dragijevića Dalibor i Rade, ali Dejan je preminuo, dok je Rade na slobodi i za njega se više ne sumnja da je bio umešan u zločin. Ipak, ubice možda ćute o prisustvu još jedne osobe u slučaju ubistva Danke Ilić.