02.08.2024.

13:46

Foto: Shutterstock/MARIOMONTE

Hronika

Selimoviću smanjena kazna: Ubio harmonikaša zbog pesme, dobio 10 godina zatvora

Selimovića je aprila prošle godine Viši sud u Nišu osudio na 11 godina zatvora zbog nanošenja teških telesnih povreda sa smrtnim ishodom na koju se Apelacionom sudu žalio njegov branilac Stanimir Đurić. Apelacioni sud je ovu odluku ukinuo i naložio ponovno suđenje. Međutim, nakon ponovljenog suđenja Viši sud je u oktobru prošle godine doneo istovetnu odluku.

Advokat Đurić se i na ovu presudu žalio Apelacionom sudu jer, kako je kazao, njegov branjenik ne zaslužuje toliko visoku kaznu s obzirom na to da je veštačenjem ustanovljeno da bi Asanović preživeo da mu je blagovvremeno pružena zdravstvena pomoć.. Postupajući po novoj žalbi,  Apelacioni sud je u julu  ponovo otvorio glavnu raspravu u ovom predmetu i nakon većanju odlučio da mu kaznu smanji za jednu godinu.

Informer

Apelacioni sud je doneo pravnosnažnu odluku, preinačio je prvostepenu presudu kojom je optuženi osuđen na 11  i osudio ga na 10 godina zatvora – saopštio je Saša Bošković, portparol ove pravosudne institucije.

Selimović je brutalno pretučen 3. maja 2022. godine u kafani u Rendgenovoj ulici u Nišu. Kobni događaj za povod je imao banalnu raspravu oko muzike između Selimovića koji je te večeri bio gost u kafani i Asanovića koji je zabavljao goste. Kako je posvedočio Nišlija Aleksandar Manojlović, koji je takođe u to vreme bio u restoranu, Selimović je bio ljud na Ferata što mu nije pevao onako kako je on želeo.

Čuo sam Aleksandra kako se žali da mu harmonikaš ne peva cele pesme već samo strofe. Video sam da mu je dao 200 dinara a čuo sam da mu je navodno pre toga platio 100 evra. Zatim mu je oteo harmoniku i razbio je od pod a onda mu udario desetak šamara. Govorio mu je da će ga ubiti, ja sam pokušao da ga zaštitim, govorio sam mu da ga ne tuče. On je kazao da je harmonikaš navodno tukao konobaricu, pa ga je udario još desetak puta iz sve snage pesnicama u glavu. Udarao ga je kao da bije po džaku, shvatio sam da su njegove pretnje ozbiljne pa sam ga odgurnuo a Ferata podigao ga na stolicu. Bio je sav ubijen, tekla mu je krv iz nosa ali nije progovorio ni reč – kazao je na suđenju  ovaj Nišlija.

Asanović je imao težak život, poslednjih meseci živeo je u Prihvatilištu za odrasle jer nje imao novca za kiriju. Bio je poznat kao ulični svirač, godinama je prvi dočekivao svatove ispred Kuće za venčanje. Živeo je od svadbi I od bakšiša koji bi mu davali gosti u kafanama u Nišu u kojuima je svirao.

Ono što njegovu životnu priču čini još tragičnijom je što je njegov otac , takođe muzičar Ćazim Asanović, ubijen i opljačkan u svome stanu pre 23 godine a njegov ubica nikada nije pronađen.

Na pravnosnažnu presudu dozvoljeni su samo vanredni pravni lekovi Vrhovnom sudu koji ne odlažu izvršenje pravnosnažne presude.