03.08.2024.

08:06

Foto: EPA

Hronika

Od početka godine u Srbiji poginulo 264 osoba

Prevencija saobraćajnih nezgoda

Kovač je naglasio da je neophodno smanjiti broj saobraćajnih nezgoda i stradalih osoba, te da je važno da učesnici u saobraćaju shvate da se svaka smrt u saobraćaju može sprečiti. Poseban akcenat stavljen je na važnost korišćenja sigurnosnog pojasa, kao i na činjenicu da statistika pokazuje da samo 17 odsto putnika na zadnjem sedištu koristi sigurnosni pojas, što je neprihvatljivo malo.

Strategija bezbednosti saobraćaja

Kovač je podsetio da je Vlada Srbije prošle godine usvojila Strategiju bezbednosti saobraćaja za period do 2030. godine, sa ciljem smanjenja broja poginulih i povređenih u saobraćaju za 50 odsto. Takođe, istaknuto je da je veoma bitno da se o bezbednosti u saobraćaju govori kao o strateškom cilju, kako bi se podigla svest građana o ovoj temi.

Dečja bezbednost u saobraćaju

Kovač je takođe istakao značaj korišćenja dečjih auto-sedišta, naglašavajući da istraživanja pokazuju da se povećanjem korišćenja ovih sedišta smanjuje broj saobraćajnih nesreća u kojima su učestvovala deca. Takođe, istaknuto je da je u poslednjih 10 godina značajno povećan procenat roditelja koji prevoze decu u dečjim auto-sedištima.

Apel za podizanje svesti o bezbednosti u saobraćaju

Kovač je zaključio da je neophodno nastaviti sa radom na podizanju svesti građana o bezbednosti u saobraćaju, s obzirom da je od početka godine u saobraćajnim nesrećama stradalo 264 osobe, što je za šest više u odnosu na isti period prošle godine. Apelovao je na građane da postanu svesni važnosti poštovanja saobraćajnih propisa i da aktivno doprinesu smanjenju broja saobraćajnih nezgoda.