06.08.2024.

14:19

Foto: foto: N. S.

Hronika

Upao na čas i teško ga povredio! Počelo suđenje maloletnom učeniku koji je pretukao profesora!

Maloletnik se tereti za napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti, a pritvor mu je određen odmah nakon napada zbog opasnosti da bi ostankom na slobodi mogao da utiče na svedoke, ponovi krivično delo i uznemiri javnost.

Iz Višeg javnog suda u Novom Sadu su za Tanjug rekli da je suđenje zatvoreno za javnost, tako da sud ne može da iznosi ništa u vezi postupka. Advokat osumnjičenog tinejdžera Luka Labus rekao je za Tanjug da je maloletnik priznao šta je uradio.

- Tek sledećeg dana, nakon saopštenja Sindikata prosvetnih radnika, maloletnik je uhapšen i od tada je u pritvoru. Usledio je protest prosvetnih radnika koji su izneli svoje zahteve, za koje smatram da su opravdani, ali nije bilo korektno sa njihove strane da koriste i maloletnika i svog kolegu radi ostvarivanja svog interesa - rekao je Labus.

On je dodao i da je specifičnost samog slučaja u tome što se maloletnik tereti za napad na službeno lice, za šta ne može da bude optužen jer su prosvetni radnici na protestima posle samog incidenta zahtevali upravo da budu tretirani kao službena lica. Incident se dogodio 8. maja u popodnevnoj smeni Tehničke škole, kada je bivši đak zajedno sa sadašnjima ušao na čas profesora Slobodana Zorića i provocirao ga.

Kako su rekli iz škole, profesor ga je zamolio da napusti učionicu, a bivši đak ga je napao i naneo mu teške povrede glave zbog kojih je profesor prevezen u Urgentni centar Kliničkog centra Vojvodine.

Informer

Odbrana tvrdi da je profesor prvi napao

Advokat maloletnika je juče protiv napadnutog profesora podneo krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu u Bačkoj Palanci zbog "osnovane sumnje da je izvršio krivično delo zlostavljanje i mučenje u sticaju sa krivičnim delom nasilničko ponašanje".

Kako se navodi, prijava je podneta zbog osnovane sumnje da je Zorić izvršio krivično delo zlostavljanje i mučenje u sticaju sa krivičnim delom nasilničko ponašanje.

Dalje prema navodima Luke Labusa, u periodu od događaja, dakle od 8. maja, u kome je u TŠ "9. maj" u Bačkoj Palanci od strane maloletnog bivšeg učenika povređen Slobodan Zorić, odbrana maloletnika je došla do određenih dokaza koji potpuno menjaju činjeničnu sliku samog događaja.

- Bivši učenik TŠ "9. maj" u Bačkoj Palanci ušao je u jednu od učionica, a što kako smo saznali nije ništa neuobičajeno za ovu školu, bez namere pravdanja takvog postupanja. Videvši bivšeg učenika, prema našim saznanjima i dokazima kojima raspolažemo, osumnjičeni Slobodan Zorić je istom prišao, uputio više psovki i uvreda i fizički napao maloletnika tako što ga je u nameri da ga fizički izbaci iz učionice najpre podigao iz klupe, zavrnuo ruku i prilikom izlaska iz učinoice zadao nekoliko udaraca od nazad, u predelu glave, na šta je maloletnik uzvratio - rekao je advokat Luka Labus, branilac maloletnika i dodao da je sve ovo ugrozilo spokojstvo građana, pre svega ostalih maloletnih učenika, a samo postupanje osumnjičenog prema maloletniku teže vređa ljudsko dostojanstvo samog maloletnika.

Informer

Kako je dalje predočio, odbrana maloletnika je sačekala sa prijavom dok nisu prikupili dovoljno jakih dokaza koji dokazuju radnje osumnjičenog profesora Slobodana Zorića.

- Čitavu situaciju iskoristio je sindikat prosvetnih radnika, koji je zarad svojih političkih interesa, u sred izborne kampanje za lokalne izbore, dana 16.05.2024. godine održalo protest ispred Vlade Republike Srbije, iskoristivši tako i svog kolegu i maloletnika koji je od tada u pritvoru - naveo je advokat Luka Labus, branilac maloletnika.

Nasilnik profesoru polomio kosti glave

Podsetimo, kako je ranije javljeno, 8. maja oko 14 časova bivši učenik Tehničke škole "9.maj" B.M. iz Bačke Palanke fizički je brutalno napao profesora S.Z. tokom nastave i tom prilikom mu naneo ozbiljne telesne povrede. On je profesoru, usled jezive tuče, polomio čak i kosti glave.