07.08.2024.

09:09

Foto: informer.rs

Hronika

Počelo suđenje za užasno nasilje u školi u Bačkoj Palanci: Dečak tukao profesora, pa ga još i tužio?!

Da sve bude još bizarnije, maloletni nasilnik, koji je u sudu čak i priznao da je izudarao profesora, preko advokata je optužio i Sindikat prosvetnih radnika da je pokrenuo "hajku na dečaka" iz političkih razloga?!?

I dalje u pritvoru


Inače, u Višem sudu u Novom Sadu juče je počelo suđenje maloletniku za jezivi napad, koji se dogodio tako što je M. B. 8. maja oko 14 sati upao u školu koju je ranije pohađao, nenajavljeno uleteo na čas kod profesora Zorića i fizički nasrnuo na njega pred ostalom decom. Od siline udaraca znatno starijem profesoru je izlomio nekoliko kostiju lica! Maloletnik je dan posle brutalnog napada uhapšen i otad je u pritvoru.

Posle jučerašnjeg suđenja usledio je šok kada se saznalo da je maloletni nasilnik preko advokata podneo tužbu protiv žrtve!

Advokat optuženog tinejdžera Luka Labus kazao je za Informer da se incident u školi nije odigrao onako kako je to opisano u optužnici, da je profesor prvi napao dečaka, kao i da je Sindikat prosvetnih radnika "zloupotrebio ceo slučaj"?!

- Podneli smo u ponedeljak Osnovnom javnom tužilaštvu u Bačkoj Palanci krivičnu prijavu protiv profesora zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično delo zlostavljanje i mučenje u sticaju sa krivičnim delom nasilničko ponašanje. Maloletnik je priznao u sudu da je udario profesora, ali nije priznao krivično delo napad na službeno lice u obavljanju službene dužnosti - kaže advokat i dodaje:

Informer

- Taj događaj se desio 8. maja ove godine u Bačkoj Palanci, ali do narednog dana se ništa nije dešavalo u ovom postupku iako su svi znali, i policija i tužilaštvo, o kome se radi i znali su ko je maloletnik, gde živi i koja mu je adresa, kao i u kojoj se školi desio sam događaj. Tek nakon saopštenja Sindikata prosvetnih radnika došlo je do medijske hajke i hajke javnosti na ovog maloletnika, a samo zato što su prosvetni radnici, odnosno Sindikat prosvetnih radnika, želeći da iskoristi i maloletnika i svog kolegu, uporedili ovaj događaj sa događajima u "Ribnikaru", Duboni i Malom Orašju, što je, po mom mišljenju, nedopustivo.

Labus dalje tvrdi da je sindikat ceo slučaj digao na viši nivo i izvršio pritisak na državu, "želeći da im se dodeli status službenog lica".

- Oni su želeli da pritiskom, a iz političkih razloga, izvrše i smenu direktorke škole "9. maj", pri čemu je sindikat hteo da zataška pravi uzrok obračuna. Prema našim saznanjima, profesor je prvi napao maloletnika jer je ovaj došao na njegov čas iako nije učenik te škole. Imamo dokaze na osnovu kojih to možemo da tvrdimo i zato je moj klijent i podneo krivičnu prijavu protiv profesora - kazao je Labus.

Gađao ga kuglicama


Podsetimo, prema izjavama meštana Bačke Palanke, o čemu je Informer pisao posle napada u školi, maloletni B. M. je 8. maja upao u školu koju je ranije pohađao, pa ušao u učionicu kod bivšeg profesora Zorića i seo u klupu.

- Kad je počeo čas, dečak je prvo gađao profesora kuglicama od papira dok je ovaj pisao na tabli. Kada se profesor okrenuo i prepoznao nekadašnjeg učenika, rekao mu je da napusti čas jer više nije učenik škole. Nakon toga dečak ga je udario u lice, a zatim, kada je profesor pao, šutirao ga je u glavu - ispričao nam je meštanin.

Maloletnik je nakon napada na profesora samo izjurio iz škole, a na izlazu ga je zaustavila jedna nastavnica i upitala gde žuri, ne znajući o kome se radi, s obzirom na to da je imao kapuljaču.
Pretučenom profesoru su konstatovane frakture kostiju glave i lica i hematomi, što su potvrdili i lekari KC Vojvodine.


Čekao penziju, nikom se nije zamerao

Meštani Bačke Palanke ispričali su nam tada da je profesor Zorić spremao za penziju do kraja leta.
- Nikom se nije zamerao. Sin mu je poznati kajakaš, koji je za Srbiju osvajao medalje - kaže Zorićev poznanik.


I ranije napadao učenike i profesore

Inače jedan profesor Tehničke škole "9. maj" ispričao nam je posle incidenta da je maloletni M. B. bio poznat u školi po problematičnom ponašanju, jer je maltretirao nastavnike i svoje drugare pre nego što se ispisao i prebacio u drugu školu.

- Ja mu lično nisam predavao, ali znam profesora Slobodana, predivan čovek. Maloletni M. B. ima roditelje koji su razvedeni, ta porodica je disfunkcionalna. On nije bio izbačen iz naše škole, ispisao se sam i premestio u Ekonomsku školu - kaže naš sagovornik.