07.08.2024.

13:56

Foto: MUP

Hronika

Telefonski proganjao dve žene skoro godinu dana! Jedno nedelo priznao drugo nije, određeno mu psihijatrijsko lečenje i zadržavanje!

On je uhapšen zbog protivpravnog dela koje je u zakonu određeno kao krivično delo Proganjanje, a koje je izvršio prema dve oštećene.

Okrivljeni je osumnjičen da je u vremenskom periodu od 25.juna 2023. godine do 5.juna 2024. godine uporno, protiv volje oštećenih nastojao sa njima da uspostavi kontakt putem sredstva komunikacije, pa je u navedenom vremenskom periodu sa više desetina brojeva telefona, oštećene pozvao ukupno više od sto puta i poslao im veliki broj poruka, pretežno u noćnim i ranim jutarnjim časovima, na koje poruke i pozive oštećene nisu odgovarale već su brojeve telefona okrivljenog blokirale.

Prema nalazu i mišljenju veštaka koji je dat neposredno pre saslušanja pred javnim tužiocem, okrivljeni je procesno sposoban, a prilikom iznošenja odbrane okrivljeni je priznao navode krivične prijave u odnosu na jednu oštećenu, dok je negirao da je proganjao drugu oštećenu.

Okrivljeni je potom smešten u Specijalnu zatvorsku bolnicu u Beogradu gde je, po naredbi javnog tužioca, izvršeno psihijatrijsko komisijsko veštačenje okrivljenog na osnovu kojeg su veštaci sačinili nalaz i mišljenje u kojem su naveli da je okrivljeni neuračunljivo lice i da postoji opasnost da će boravkom na slobodi učiniti slično ili teže krivično delo.

Nakon pravilno utvrđenog činjeničnog stanja Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je predložilo Trećem osnovnom sudu u Beogradu da prema okrivljenom produži pritvor i boravak u Specijalnoj zatvorskoj bolnici i da prema njemu donese rešenje kojim mu se izriče mera bezbednosti Obaveznog psihijatrijskog lečenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi dok traje potreba za lečenjem.