07.08.2024.

18:20

Foto: Foto: Informer, Tanja Andric

Hronika

Pohapšena banda švercera pasa! Mučili i ubijali životinje, imali nelegalne uzgajivačnice

- Policija je uhapsila tri lica M. V., D. B. i Z. B. iz Obrenovca, koji su osumnjičeni da su vršili ubijanje i zlostavljanje životinja i falsifikovali isprave. Akcija je sprovedena u koordinaciji sa Evropolom i Evropskom komisijom, i ona se odnosila na uzgajivače pasa na teritoriji Obrenovca i Inđije, za koje je operativnim radom utvrđeno da se bave ilegalnim uzgojem, trgovinom i prekograničnim prometom pasa u zemlje EU - istakao je Dačić.

Prilikom pretresa na više lokacija na kojima se nalaze uzgajivačnice sa kompletnom infrastrukturom za profesionalan uzgoj pasa, a koje nisu registrovane, čime se vršilo i izbegavanje plaćanja poreza, zatečen je veliki broj pasa rase doberman, turski kangal i šarplaninac, ukupno 73 psa.

Informer

Veći broj pasa je sa sečenim (kupiranim) ušima i repovima, što je zakonom i evropskim konvencijama zabranjeno i predstavlja mučenje i zlostavljanje životinja.

- Pronađen je i veći broj stranih i domaćih pasoša za pse, u čiju verodostojnost se sumnja, aplikatori sa mikročipovima, lekovi za životinje i dokumentacija koja ukazuje na nedozvoljen promet. Lica će biti predata tužilaštvu na dalje postupanje - izjavio je Dačić.